Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de istihdam verileri moralleri bozdu

ABD'de bugün açıklanan işsizlik verileri, işverenlerin Mart ayında beklentilerin çok altında istihdam yarattığını gösterirken, iş gücünde yaşanan büyük düşüş işsizlik oranının gerilemesine neden oldu.

İstihdam aylık 88,000 artarken, Şubat ayının rakamı 268,000'e yukarı yönlü revize edildi. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı ise 190,000'lik bir artışa işaret ediyordu. İşsizlik oranı yüzde 7.7'den yüzde 7.6'ya düştü.

-Piyasalar "istihdam" verileriyle sarsıldı

ABD'de açıklanan verilerin Mart ayında ekonomistlerin beklentilerinin yarısından daha az istihdam yaratıldığını göstererek dünyanın en büyük ekonomisine yönelik iyimserliği düşürmesiyle hisseler geriledi. Altın ve hazine tahvilleri ralli yaparken, tahvil faizleri Fransa'dan Avusturya'ya bir çok bölgede rekor seviyelere geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saatiyle 10:45'te yüzde 1.1 gerileyerek 1,543.01 puan oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi ise Çin'de başlayan kuş gribinin seyahat taleplerini azaltacağı endişeleriyle gerileyen havayolu şirketi hisseleri öncülüğünde yüzde 1.9 düştü. Dolar endeksi yüzde 0.3 kayıp yaşarken, 10 yıllık ABD tahvil faizleri 7 baz puan geriledi ve bu yılın en düşük seviyesi olan yüzde 1.69'a indi. 10 yıllık Fransız tahvil faizleri yüzde 1.72'ye kadar geriledi ve Bloomberg tarafından veri tutulmaya başlanan 1990 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın yüzde 0.8'lik tırmanış gerçekleştirdi.

-Altın istihdam verisi sonrası sıçradı

Altın, ABD'de tarım dışı istihdamın son dokuz ayın en düşük büyümesini göstermesinin, Fed'in ekonomiyi desteklemek için ilave adımlar atacağı beklentisini desteklemesi sonrası, son 10 ayın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı ve son beş haftanın en hızlı yükselişini göstermeye yönlendi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 artarak, yerel saati ile 09:17.2de ons başına 1,567.50 dolara çıktı. Altın bu seviyede kapanırsa, 26 Şubat'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmiş olacak.

-BIST ilk gününü sert düşüşle kapattı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü önceki kapanışa göre 1.141,38 puanlık sert düşüşle 82.071,25 puandan tamamladı. 

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre yüzde 1,41 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi 2,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 1,24, holding endeksi ise yüzde 1,49 oranında düşüş kaydetti.

-ABD ticaret açığı hafif düştü

ABD'de dış ticaret açığı Şubat ayında beklenmedik şekilde düşerken, okyanus ötesi pazarların toparlanma göstermesi ve ABD'nin daha az petrol ithal etmesinden destek buldu.

Ticaret Açığı yüzde 3.4 gerileyerek 43 milyar dolara inerken, Ocak ayının revize edilmiş rakamı 44.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 44.6 milyar dolara bir yükseliş olarak gerçekleşmişti. Ham petrol ithalatı ise Şubat ayında 1996'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

-Almanya fabrika siparişleri beklenenden fazla yükseldi

Almanya fabrika siparişleri Şubat ayında ekonomistlerin beklediğinin iki katından daha fazla yükselerek Avrupa'nınen güçlü ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde tekrar büyümeye döndüğüne yönelik işaretlere bir yenisini ekledi.

Mevsimsel değişimlere ve enflasyona uyarlanan siparişler Ocak ayından bu yana yüzde 2.3 yükselirken, Ocak ayının rakamı yüzde 1.6 düşüşe revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri ise yüzde 1.1'lik artış olarak gerçekleşti.