Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de ihracat 4 aydır ilk kez beklentinin altında artış kaydederek, küresel talebin ülkenin toparlanmasına yeteri kadar yardımcı olamayacağına işaret etti.

Gümrük yönetiminin verilerine göre Çin'in ihracatı yıllık bazda yüzde 10 artış kaydederek, yüzde 21.8 büyümenin görüldüğü Şubat verisi ve yüzde 11.7 beklentisinin altında kaldı. İthalat ise Mart'ta yüzde 14.1 beklentisinin üzerinde artış sağlayarak, ülkeye 880 milyon dolarlık dış ticaret açığı verdirdi.

İhracattaki yavaşlama, şirketlerin ticaret rakamlarını şişirmesinden ötürü ihracat kazançlarının abartılı olduğunu söyleyen Goldman Sachs Group Inc. gibi bankaların ekonomistlerin endişelerini tetikledi. Dış ticaretteki daha zayıf büyüme, geleneksel olmayan bankacılığı sınırlamaya ve konut fiyatlarını kontrol altında tutmaya çalışan Çin Başbakanı Li Keqiang'ın geri sıçramasında karşılaşacağı sıkıntılara dikkat çekti.

Standard Chartered Plc'nin Şanghay'daki ekonomistlerinden Li Wei, ABD ve Avrupa'dan gelen taleplerdeki  zayıflığın sürmesiyle Çin'in ihracat büyümesinin ikinci yarıda da düşmesinin beklendiğini söyledi.

Gümrük yönetimi bugün ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. Ajans, Ocak'ta rakamların doğruluğunu savunmanın ötesinde verilerin bütünlüğüne ilişkin bir yorumda bulunmadı. Gümrük yönetimi, ticaretin her dolarının belgelendiğini ve istatistiklerin yalnızca şirketlerin deniz aşırı ortaklarıyla yaptığı ticareti kapsadığını söyledi.