Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD parasal genişleme programlarının yarar ve zararlarını görüşmeye devam ediyor. New York Fed, aralarında 667 milyar dolarlık Twist Operasyonu ve aylık 40 milyar dolarlık tahvil alımlarının da yer aldığı Fed'in varlık alım programlarının geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda aksamaya yol açmadığını savundu.

Bankanın Açık Piyasa Hesabı Sistemi portföyüne ilişkin yıllık raporunda, merkez bankasının açık piyasa operasyonları biriminin, piyasa şartlarını dikkatle incelediği ve hamlelerin piyasanın işleyişinde ciddi bir soruna neden olmadığı belirtildi.

New York Fed tahvil alım-satımı yaparak para politikasını yönetiyor. Fed'in bilanço tablosu 3.2 trilyon dolar ile rekor seviyelerde seyrediyor ve bu nedenle yetkililer, yüksek meblağlı programların finansal piyasalardaki diğer işlemelerde aksamaya yol açıp açmadığını yakından izliyor.

New York Fed'in raporu, merkez bankasının her ay 45 milyar dolarlık kısa vadeli tahvili, uzun vadeli ABD Hazine kağıdıyla takas edilmesini öngören Twist Operasyonu'nu sonlandırdığı 2012 dönemini kapsıyor. Fed Eylül 2012'de konut piyasasını daha fazla destekleme amacıyla aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili satın almaya başladı.

Fed raporunda, "Piyasanın işleyişine dair hesaplamalar, varlık alımı operasyonlarının 2012'de MBS piyasasını olumsuz etkilemediğini gösteriyor. İşlem hacimleri uzun vadeli ortalamalarda kaldı" ifadeleri yer aldı.