Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi için yüzde 3 büyüme öngörenlerin artmasıyla, piyasadaki ayılar, boğalara dönüşmeye başladı. Ayılar, ülkenin federal harcama kesintileri ve vergi artışlarına dayanma gücüne ilişkin daha iyimser bir tablo çizmeye başladı.

Morgan Stanley'nin baş ABD ekonomisti Vincent Reinhart, Aralık'ta yüzde 0.8 büyüme öngörürken, şu anda 2013'te yüzde 3 büyüme bekliyor. JP Morgan Chase&Co.'nun ekonomisti Bruce Kasman da büyüme tahminini yüzde 1'den yüzde 3.3'e çıkardı.

Kasman 5 Nisan'da yıl başındaki gelişmelerin, ekonominin ayakta kalma yeteneğine ilişkin tam anlamıyla bir sürpriz olduğunu söyledi.

Bloomberg anketine katılan 69 ekonomistin medyan tahminine göre ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası Ocak'tan Mart'a kadar yüzde 3 büyüdü. Bu rakam, geçtiğimiz ayki yüzde 2 ve Aralık'taki yüzde 1.6 tahmininin üzerine işaret ediyor.

Anket sonuçları, tüketicilerin yüzde 2 istihdam vergisinin ve yüksek benzin fiyatlarının üstesinden gelerek, son 2 yılın en fazla harcamasını yaptığını da gösteriyor. Konut ve şirket yatırımlarındaki kazançların sürdürülmesiyle birlikte toparlanma bu çeyrekte etkileri görülecek olan otomatik harcama kesintilerinin üzerine çıkabileceğinin sinyalini verdi.

Kesintilerin harcamalara çok fazla yansımamış olmasına şaşırdıklarını belirten Reinhart, "Harcamalarda altta yatan bir hızlanma var; bu da otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarının yalnızca anlık duraklamaya neden olacağı anlamına geliyor" dedi.