Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, THY'de grev yaşanması halinde turizm sektörünün büyük zarar göreceğini belirterek, "Böyle bir grev karşısında biteriz. Grev olursa 10 senede kazandıklarımızı kaybeder ve 10 yıl geriye gideriz. Belimizi 10 sene doğrultamayız. Rekabet ettiğimiz ülkelerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz" dedi.

Hava-İş'in, THY ile yürüttüğü 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alması, turizm sektörünü endişelendirdi. Ulusoy, sendika ile THY'nin anlaşamaması ve greve gidilmesi durumunda turizm sektörünün adeta biteceğini söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda turizm sektöründe büyük bir atağa geçtiğini vurgulayan Ulusoy, sektörün büyük bir ivme kazandığını, gelişmelerin son derece olumlu olduğunu kaydetti.

Ulusoy, grev kararının endişe yarattığını ve bu durumu THY yetkilileriyle görüştüklerini ifade ederek, "Böyle bir grev karşısında biteriz. Grev olursa 10 senede kazandıklarımızı kaybeder ve 10 yıl geriye gideriz. Belimizi 10 sene doğrultamayız. Rekabet ettiğimiz ülkelerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Masaya oturup anlaşacaklar. Türkiye'yi sıkıntıya sokmaya, turizm sektörünü öldürmeye hakları yok" diye konuştu.
Turistlerin büyük çoğunluğunu THY'nin taşıdığını aktaran Ulusoy, grev halinde bu işin altından kimsenin kalkamayacağını dile getirdi.

-"Bütün gelişmeler negatife döner"

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, THY'nin Türkiye'nin milli hava yolu olduğunu ve Türkiye'ye gelen yolcuların büyük kısmını taşıdığını anlattı.
THY'de yaşanacak grevin turistin Türkiye'ye gelişini olumsuz etkileyeceğini belirten Bayındır, grevin olmamasını ve tarafların anlaşmasını diledi.
Bayındır, Türkiye'nin turizme ilişkin beklentilerinin temelinde; yolcunun yani turistin gelmesinin yattığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Grev uygulanır ve uçaklar kalkamayacak duruma gelirse hiç iyi sonuç çıkmaz. Grev olması halinde turizme dair bütün gelişmeler negatife döner ve hedeflerde şaşma olur. Bu yıl Türkiye'ye getireceğimiz turist sayısında hedefimiz; 33 milyon. Ülke olarak 30 milyar dolarlık geliri de yakalama peşindeyiz. Koyduğumuz hedeflere ulaşmamız, her şeyin tahmin ettiğimiz gibi gitmesine bağlı. Hedeflerimiz her şeyin tahmin ettiğimiz gibi gitmesine bağlı. Grev olursa bu beklentilerimiz gerçekleşmez. Türkiye'ye gelecek 33 milyon turist, deniz yoluyla da otomobille de gelemez. Bunlar hava yoluyla gelecek. Hava yoluyla gelecek bu insanların da uçaklarının düzgün ve sistematik çalışması gerekir. Ancak bunlar olduğu takdirde bu hedefler hayatta kalır. Asıl hedefimiz; kişi başı 1000 dolar harcatmak."
Timur Bayındır, THY ile grev kararı alan sendikanın ortak bir noktada buluşmalarını istedi.

-"Turistler açısında güvenimiz sarsılır"

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, THY'nin uzun yıllar süren istikrarlı çalışma sonrası marka haline geldiğini belirterek, buradaki grevin bu istikrarı sekteye uğratacağını anlattı.
Grevin çalışanın hakkı olduğunu, buna karşın iş verenin lokavt yetkisi bulunduğunu dile getiren Gür, yaşanacak herhangi bir grevin turizmdeki gelişmeyi durduracağını ve ekonomiyi küçülteceğini kaydetti.
Gür, "Arzumuz, ne grevin de de lokavtın olması. Çünkü büyütmekte olduğumuz bir ekonominin aktörleri olarak büyüttüğümüz varlığı, haklarımız ölçüsünde bölüşürsek zaten hiçbir şey sorun olmaz" dedi.
Tarafların birbirine karşı olan sorumluluklarını ve yükümlülüklerinini bilerek hareket etmesi gerektiğini ifade eden Gür, grev kararının kendilerini fazlasıyla tedirgin ettiğini ve üzdüğünü aktardı.
TYD Başkanı Turgut Gür, şöyle devam etti:
"Turizm sektöründe 2013 yılı için geçen yıla göre en az yüzde 5 büyümeyi hedeflerken buradaki en büyük aktörlerden THY'de yaşanacak kesilmeler, duraksamalar veya grev, yolcu sayımızı etkileyebileceği gibi güveni de sarsar. Yurt dışında uçan birisi 'THY ile uçacaktım. Orada sorun var. Şimdi onunla değil de başka bir hava yolu ile gideyim' der. Uçak uçsa da böyle düşünebilir. Bunların hepsi bize zarar verir. Halbuki Türkiye turizmi çok istikrarlı büyüyor. Bu istikrar sonucunda bugün dünyanın en büyük 6. turizm ülkesi. Yatırımcılar olarak en büyük özelliğimiz, pazarlardaki üstünlüğümüz. Pazarlardan Türkiye'ye turisti getiren ise uçaklar. THY başta olmak üzere diğer özel sektördeki firmaların çok düzenli çalışması, hizmet kalitesi, uçak ve uçuş sayısını artırması, destinasyonlarını çeşitlendirmesi önemli. Gelen yolcu sayısının grev nedeniyle azalması çok sayıda sektörü etkileyecektir. Milli gelir için turizm sektöründen beklenen 30 milyar dolarlık beklenti de tutmaz. Bu rakam 28 olarak gerçekleşebilir. 1-2 milyar dolar, bir ülkenin Döviz kaynakları açısından müthiş önemli. Çünkü o döviz dış ticaret ve cari açığının bir bölümünü kapatıyor."
Grev ve lokavt ihtimalinin kendisini ve sektörü endişelendirdiğinin altını çizen Gür, tarafların aklın yolunda anlaşmasını diledi.

-Hava-İş'in görüşü

Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, sendika olarak bu ayın son günlerinde genel kurul toplantısı yapacaklarını ve toplu iş sözleşmesine ilişkin kararı büyük ihtimalle bu toplantıda alacaklarını söyledi.
Grev kararını 10 Nisan'da THY Genel Müdürlük binasına astıklarını hatırlatan Yağcı, "23 Mayıs'a kadar grev ilan edebileceğiz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yasa gereği grev kararını uygulamadan 6 gün önce işverene bildireceğiz. Grev ilan etmek için 23 Mayıs'a kadar beklemeyebiliriz" diye konuştu.

AA