Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kuveyt'teki kardeşlerimiz Türkiye'yi bir yatırım merkezi olarak görsün" dedi.

Şimşek, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Enes Halid es-Salih ile Türk-Kuveyt İş Konseyi çalışma kahvaltısında bir araya geldi.

Daha sonra Kuveyt Karma Ekonomik Konsey Toplantısına katılan Şimşek, birkaç gün boyunca verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek, bugünün sonunda bu toplantıyı nihayete erdireceklerini kaydetti.

Türkiye ile Kuveyt arasında siyasi ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ekonomik ilişkilerin de muazzam ölçüde geliştiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Bu toplantıların amacı aslında iyi siyasi ilişkilerden istifade ederek ekonomik ilişkileri de geliştirmektir. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin hem Türk hem de Kuveyt halkının yararına olacaktır. Türkiye'de geçtiğimiz 10 yıl boyunca önemli bir büyüme hikayesi oldu. Kişi başına düşen geliri itibariyle çok ciddi bir yakınsama yaşadı, kurumlarının kalitesi arttı. Türkiye'de geçtiğimiz 10 yıl içerisinde en önemli itici güç siyasi istikrar oldu. Kuveytli meslektaşlarımızın şunu bilmesi arzu ediyorum; 1923 ve 2002 yılları arasında Türkiye'de hükümetlerin ortalama yaşam döngüsü 17 aydı. Orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilemiyordu."

-"Sermaye yeterlilik oranı Basel II gereksiniminin iki katı"-

Mehmet Şimşek, Türkiye olarak 2023 vizyonu ve 2071 perspektifinden bahsedilebildiğini anlatarak, bütün bunları siyasi istikrara borçlu olduğunu aktardı.

Bakan Şimşek, siyasi istikrarın en önemli sonuçlarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dünya çok ciddi krizden geçiyor. Türkiye'de buna rağmen gayri safi yurt içi hasıla büyümesi artıyor. Mali açığımızı da kapatıyoruz. Kamu borçlanması da düştü. Oldukça güçlü bir bilançomuz var. Sadece kamu bilançosu değil, bankacılık anlamında da bilanço güçlü. Sermaye yeterlilik oranı Basel II gereksinimlerinin iki katı. Geçmişte Türkiye'de, Kuveytli şirketler bankalarla sıkıntı yaşadı, ancak bu durum hakikaten değişti. Umuyoruz ki daha fazla Kuveyt bankasının Türkiye'de faaliyet göstermesiyle ve buradaki sektörü iyi anlamalarıyla sanıyorum teminat anlamında daha iyi ortam yaratılmış olacak."

-"Türkiye yatırım için doğru adres"-

Küresel kriz döneminde pek çok ülkede bankaların battığını ifade eden Şimşek, "Kriz esnasında Türkiye, bankacılık sektöründe sorun yaşamayan bir avuç ülkeden biriydi" dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin GSMH'nın durumu hakkında bilgi vererek, "Bunu 2023'te 2 trilyon dolar yapmayı hedefliyoruz. Kuveyt'teki kardeşlerimiz Türkiye'yi bir yatırım merkezi olarak görsün. Türkiye gerçekten de önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda en büyük, çeşitli ve hızlı büyüyen ülkelerden biri olacak. Türkiye'de yatırım yapma fırsatı bulabilirler. Ortak iştirakler gerçekleştirilebilir. Siz de yatırım yapmak istiyorsanız, Türkiye doğru adres." diye konuştu.

AA