Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in merkez bankası başkanı Zhou Xiaochuan, yapısal reformlar uğruna büyümeyi feda eden ülkenin ilk çeyrekteki daha yavaş büyümesinin "normal" olduğunu söyledi.

Uluslarara Para Fonu'nun (IMF) 20 Nisan'daki toplantısı esnasında Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Zhou, küresel ekonomideki "ılımlı" yavaşlamanın Çin üzerinde etkisinin olduğunu, ancak hükümetin 2013'e ait yüzde 7.5 oranındaki büyüme tahmini göz önünde bulundurulduğunda yüzde 7.7 büyümenin "genel olarak normal" olduğunu savundu.

Çin'in ekonomik yapılanmadan geçtiğini ve bunun bazen büyüme ile uygun olmayabileceğinin altını çizen Zhou, "Reformlar ve yapısal düzenlemeler için kısa vadeli büyümeyi feda etmeliyiz" dedi.

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin ilk çeyrekte yüzde 8 büyüme beklentisi ve ülkenin önceki 3 çeyrekte, 7 çeyrek üst üste yavaşlamasından toparlanarak yüzde 7.9 büyümesinin altında kaldı. İhracat odaklı büyüme modelinden uzaklaşmaya çalışan Çin'in başbakanı Li Keqiang bu ayın başlarında yeniden yapılandırma ve iyileştirmeye odaklanarak ekonomik kalkınmanın kaliteyi desteklemesine yönelik çabaların artırılması gerektiğini söylemişti.

Zhou, IMF toplantısında ekonominin ilk çeyreğe istikrarlı bir başlangıç yaptığını ve büyümenin makul bir seviyede olduğunu ifade etti.