Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın bozulduğu sinyallerine dikkat çeken Çin'in üst düzey liderleri, ülkenin finansal risklere karşı kendini koruması ve tüketimi desteklemesinin gerektiğini söyledi.

Xinhua Haber Ajansı'nda yayınlanan habere göre Politbüro Daimi Komitesi, Çin'in yerel ekonomik büyük hızını güçlendirmesi ve finansal sektörlerdeki olası riskler karşısında kendisini koruması gerektiğini söyledi. Xinhua'nın ekonomi üzerinde "özel seans" olarak adlandırdığı toplantıda politbüro, makro ekonomik politikalarda istikrarın sağlanması ve bazı sektörlerdeki mikro kontrollerin de gevşetilmesinin gerektiğini belirtti.

Çin'de bu hafta açıklanan veriler imalatın yavaşladığına işaret ederek, ilk çeyrekte yüzde 7.7 büyüme kaydeden ekonomideki toparlanmanın hız kaybettiğine yönelik sinyallere bir yenisini daha ekledi. Goldman Sachs Group Inc. ve JP Morgan Chase&Co. geçtiğimiz hafta 2013 tahminini aşağı çekerken, Nomura Holdings Inc. de ülkenin 2014'ten önce sert iniş yapacağına üçte bir ihtimal verdi.

Toplantının büyüme istikrarına ilişkin güçlü bir mesaj verdiğini ve politika uygulamalarının beklenilenden daha güçlü olacağını belirten China Everbright Securities Co.'nun başekonomisti Xu Gao, Politbüro Daimi Komitesi'nin aşırı ısınan yatırımları kontrol altına almaya karar verdiği 2004'teki toplantısının ardından ilk kez Nisan'da ekonomi odaklı toplandığına dikkat çekti.

Politbüro, yerel borçlardaki büyümenin ekonominin finansal sağlığına ilişkin endişelere neden olmasının ardından standart yerel hükümet finansmanı mekanizmasının kuruluşunu hızlandırma vaadinde bulundu.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün 11:30'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.