Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'den ABD'ye birçok ülkedeki verilerin yavaşlama endişelerini canlandırmasının ardından merkez bankalarının daha fazla teşvik uygulayacağı spekülasyonlarının etkisiyle Asya paraları 7 ayın en iyi kazanç koşusunu yaptı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 26 Nisan'dan bu yana yüzde 0.23 yükseldi ve 4. haftasını da artıda kapamaya yönelerek Eylül'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Hint rupisi dün enflasyonun gevşemesinin politika yapıcılara daha fazla faiz indirimi imkanı tanımasıyla 2 ayın zirvesine tırmandı. Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz indirirken, Fed de aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını devam ettireceğini söyledi. MSCI Tüm Dünya Endeksi 2. haftalarında da yükseldi.

Likidite ve politika yapıcıların parasal genişleme önlemlerini artıracağı beklentisinin ralliyi desteklediğini belirten ABN Amro Bank NV'nin Döviz stratejistlerinden Roy Teo, güçlü hisse performansının da risk iştahını artırdığını söyledi.

Güney Kore wonu, dolar karşısında bu hafta yüzde 1.2 güçlenerek 1,099.09 seviyesine çıktı. Won dün 7 haftanın zirvesine tırmandı. Filipin pezosu yüzde 0.7 primlenerek 40.93'e, rupi de yüzde 0.7 değer kazanarak 53.9863'e yükseldi.

Gelişen piyasa tahvil fonlarına 1 Mayıs'ta sonlanan haftada 1.72 milyar dolarlık giriş oldu. EPFR Global, bunun kayıtlardaki en yüksek 4. sermaye akışı olduğunu söyledi.