Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol ihraç eden ülkeler örgütü (OPEC), Suudi Arabistan'ın üretimi artırması sonrası ham petrol miktarını Nisan'da son 5 ayın zirvesine çıkardı ve küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı endişeleriyle beraber petrol fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu.

OPEC geçtiğimiz ay günde 30.46 milyon varil petrol üretimi yaparken bu rakam Mart ayında günlük 30.18 milyon varil olarak gerçekleşmişti. Nisan ayı rakamları, Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.

Brent ham petrol fiyatı Avrupa'da borç krizinin devam etmesi ve Çin'de imalatla ekonomik büyümenin yavaşlama sinyalleri vermesi sonrası geçtiğimiz ay yüzde 7 geriledi. Bu düşüş, fiyatları Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi'nin tüketiciler ve üreticiler için "makul" olarak tanımladığı 100 dolar seviyesine yaklaştırdı. Dünyadaki petrol ticaretinin yarıdan fazlasının göstergesi olan Brent petrol bugün ICE Futures Europe Borsasında yaklaşık 104 dolardan işlem gördü.

OPEC raporunda "Euro Bölgesi'nde devam eden düşüş, bazı Asya ekonomilerinde 1. çeyrekte gözlemlenen belirgin durgunluk ve Rusya'da son zamanlarda ortaya çıkan yavaşlama, büyümeyi düşürme potansiyeli taşıyor" ifadesi kullanıldı. OPEC dünyadaki petrolün yüzde 40'ının arzını sağlıyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Nisan ayında günlük 9.27 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirirken, Mart ayında günlük üretim 9.13 milyon varil olmuştu.