Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarda 46 kişi hayatını kaybederken, 100'e yakın kişi yaralandı.

Hatay Emniyet Müdürlüğüne bağlı Olay Yeri İnceleme ekipleri, Reyhanlı'da patlamaların yaşandığı bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarına devam ettiği olay yerlerinde polis ve jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Ekipler, hasar gören binalardan parça düşebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, vatandaşların söz konusu yerlerden uzaklaşmalarını istiyor.
Patlama sonrasında iş yerini kapatan vatandaşların evlerine gittiği görüldü. Polis ekipleri, araçlarından anonslar yaparak vatandaşların sakin olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

Çok sayıda ev ve iş yerinin yanı sıra araçların da hasar gördüğü gözlenirken, olay yerine uzak bölgelerdeki bazı ara sokaklarda bulunan evlerin camlarının kırıldığı görüldü. Patlamanın etkisiyle Reyhanlı Belediyesi hizmet binasında da büyük hasar oluştu.

Bu arada, Reyhanlı ilçesine çevre illerden güvenlik amacıyla polis sevk edildi. Bazı vatandaşlar ise çekim yapmaya çalışan basın mensuplarına tepki gösterdi. Ayrıca ilçede etkili olmaya başlayan yağmur, ekiplerin çalışmalarını zorlaştırıyor.

İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Hatay'a gitmek üzere Mardin Havaalanı'na geçti.  Gazetecilere Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Güler, olayın failleri konusunda ön tespitlerin yapıldığını söyledi.

Bir basın mensubunun, olayın Suriye ile ilişkisinin olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Güler, şöyle konuştu:

"Elbette bu çözüm sürecini istemeyenler var. İstikrara göz dikenler, bölgedeki duruşumuzdan rahatsız olanlar, elbette bunların hepsi sebeplerinden olabilir. Ancak özellike şunu ifade etmek isterim. Şu aşamada özellikle bölge halkının provokasyonlara gelmemesi, polisin ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları ve bölgede farklı yorum, farklı değerlendirme ile tahriklere yol açabilecek hiçbir yoruma itibar etmemelerini istiyorum. Devlet olarak biz her türlü tedbiri aldık. Tespitlerimizi yapıyoruz. Failleri de inşallah en yakında tespit eder gereğini yaparız."


Bakanlar Güler ve Müezzinoğlu, daha sonra özel uçakla Hatay'a hareket etti.

Patlamanın ardından bakanlar ve Başbakan Tayyip Erdoğan'dan da birbiri ardına açıklamalar geldi.

Davutoğlu: Hiç kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın

Almanya'da konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki olaylardan ötürü provokasyon ihtimallerinin incelendiğini belirterek, "Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur" açıklamasında bulundu.

Gerekli tedbirlerin alınacağının altınız çizen Davutoğlu, hiç kimsenin Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmamasının gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, patlamaların zamanlamasının dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bütün dünyada Suriye konusunda bir ivme, çözüm konusunda bir ivme oluştuğu bir dönemde ve bu ivme sonucunda Suriye halkının istek ve iradelerinin hayata yansıma işaretlerinin görüldüğü bir dönemde bunların olması bir tesadüf değil" dedi.

Türkiye'nin huzurunu sabote etmek isteyenlerin olabileceğini belirten Davutoğlu, herkesi provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Erdoğan: Sabırlı olacağız

Patlamalara ilişkin görüş bildiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den gelenlerden ötürü hazımsızlıkların görülebileceğini söyledi. Erdoğan, durumun karışık olduğunu ve net bir bilginin olmadığını kaydeden Erdoğan, "Sabırlı olacağız" açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan, "Şu anda gerek Hatay Valim gerekse oradaki tüm istihbarat birimlerimiz, olayın kimler tarafından yapıldığı üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamaların arka planı aydınlatıldıktan sonra gerekenlerin yapılacağını belirterek, "Ne yapacağımızı da herkes açıkça görür. Yeter ki olayın arka planı aydınlatılmış olsun, olayın arka planı deşifre edilsin. Olayı icra edenler veya tahrik edenler, azmettirenler, bir soruşturmayla kısa sürede ortaya çıksınlar. Kim olursa kim planlamışsa icra etmişse arkasındaki güç ne olursa olsun bunun hesabını sorarız" açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı'daki patlamaların, Hatay insanını bir yere sevk etmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler. Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum" dedi.

Kışanak: Bir an önce patlamanın arkasında ne varsa açığa çıkartılmalı

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalara ilişkin, "Bir an önce bu patlamanın arkasında ne varsa bulunup açığa çıkartılmalıdır" dedi.

Kışanak, Adıyaman Cem Evi'nde sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, olayın çok büyük acı ve üzüntü kaynağı olduğunu söyledi.

Olayın kaygılarını artırdığını ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:
"Tüm halkımıza, tüm Reyhanlı halkına başsağlığı diliyorum. Doğrusu böylesine büyük bir acı karşısında söyleyecek söz bulma konusunda zorlanıyoruz fakat özellikle şunun altını çizmek istiyoruz ki bir an önce bu patlamanın arkasında ne varsa bulunup açığa çıkartılmalıdır. Bu, bir saldırı mıdır, bir provokasyon mudur, kimler tarafından yapılmıştır? Bunların mutlaka acil bir şekilde bulunup açığa çıkartılması, hükümetin ilgili bakanlıkları, halkı hızlı bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor.

Umuyoruz ve diliyoruz ki bu, son olsun. Umuyoruz ve diliyoruz ki sadece Türkiye'de değil, tüm Ortadoğu'da halkların barış içinde yan yana, kardeşçe yaşayabileceği bir gelecek inşa edelim."

Genelkurmay olayları kınadı

Genelkurmay Başkanlığından Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin yapılan açıklamada, "İnsanlıktan nasibini almamış, vicdanı kararmış, gözünü kan bürümüş odaklarca masum kişilere yönelik yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen, insanlıktan nasibini almamış, vicdanı kararmış, gözünü kan bürümüş odaklar tarafından masum kişilere yönelik olarak yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

Hague: Türkiye halkının yanındayız

Reyhanlı'daki patlama yurtdışında da yankı buldu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin, "Türkiye halkının yanındayız" açıklamasında bulundu.


Hague, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Reyhanlı'daki patlamalar korkunç. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte. Türkiye halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.