Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:46'da güncellendi)

Dolar, ABD Nisan ayı perakende satış verilerinin beklenenden yüksek gelmesinin desteğiyle diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

Euro, bugün açıklanacak olan ve Euro Bölgesi ekonomisinin üst üste altıncı çeyrekte de daraldığını göstermesi beklenen rapordan önce dolar karşısında dalgalı bir seyir izledi. 17 ülkenin ortak para birimi yen karşısında da, Brüksel'de bugün gerçekleştirilen Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısıyla birlikte büyük bir değişikliğe uğramadı. Dolar ise ABD merkez bankası Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltacağı iddiaları arasında yen karşısında 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

New York'ta bulunan Gain Capital Group LLC kıdemli para birimi stratejisti Eric Viloria, "Perakende satışları beklenenden iyiydi, bu da Fed'in tahvil alımı hızını azaltmayı düşündüğü söylentilerini destekliyor. Görünüşe göre bunun çok da geç olmayan bir zaman içerisinde gerçekleşeceği ile ilgili beklentiler oluşmaya başladı" dedi.

Dolar büyük bir değişiklik yaşamazken, erken saatlerde yüzde 0.4 artışının ardından New York saati ile 10:27'de çok değişmeyerek euro başına 1.2985 dolardan işlem gördü. Dolar, yen karşısında ise gün içerisinde Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesi 102.15 yeni görmesinin ardından yüzde 0.1 yükselişle 101.76 yen oldu. Japon para birimi, euro karşısında Ocak 2010'dan beri en zayıf seviyesi 132.40 yene ulaşmasının ardından yüzde 0.1 değer kaybederek 132.17 yen oldu.

Dolar son üç ayda yüzde 3.6 artarken, Bloomberg verilerine göre 10 büyük para birimi içerisinde en büyük artış gösteren para birimi oldu. Bu süreçte yen yüzde 5.8 gerilerken, euro ise yüzde 0.4 değer kaybetti.

(18:46'da güncellendi)