Emtia fiyatlarına Çin ve Hindistan damgası
Emtia fiyat endeksindeki artışta, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin talepleri etkili oldu
Emtia piyasalarında son yılda yaşanan fiyat değişimlerinde, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin talepleri etkili oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ekonomi Bakanlığı, emtia piyasalarına ilişkin rapor hazırladı.
Dünya Bankasının emtia fiyat istatistiklerine yer verilen rapora göre, son 10 yılda ham petrol, doğal gaz ve kömürden oluşan enerji ham maddeleri endeksi yüzde 240,1, tarım, metal ve mineraller ile gübrelerden oluşan enerji-dışı emtia fiyat endeksi yüzde 141,5, altın, gümüş ve platinyumdan oluşan kıymetli metaller endeksi yüzde 380,5 arttı.
Bu yılın ilk çeyreğinde 2012'nin son çeyreğine göre enerji fiyat endeksi yüzde 3,2 artarken, enerji-dışı emtia fiyat endeksi yüzde 0,4, kıymetli metaller fiyat endeksi ise yüzde 5,5 azaldı. 2012'in ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise enerjide yüzde 6,4, enerji dışı emtialarda yüzde 3,4, kıymetli metallerde de yüzde 4,4 düşüş yaşandı.
Emtia fiyatlarına ilişkin tahminlere göre 2013 yılında enerji fiyat endeksinin 2012 yılına göre yüzde 2,6, enerji-dışı emtia fiyat endeksinin yüzde 2 azalması beklenirken, kıymetli metaller fiyat endeksinde ise değişiklik öngörülmüyor. 2025 yılında ise enerji fiyat endeksinin 2012'ye göre, yüzde 2,1, enerji-dışı emtia fiyat endeksinin yüzde 6,5, kıymetli metaller fiyat endeksinin de yüzde 21,6 azalması bekleniyor.
-Gıdada istikrarsızlık azaldı-
Son 10 yılda, 1993-2002 dönemiyle karşılaştırıldığında bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar ile gıda maddelerinde istikrarsızlık azalırken, bunların dışında kalan emtia gruplarında ise istikrarsızlık arttı. Bu kapsamda, istikrarsızlığın en çok arttığı emtia grubu mineral, cevher ve metaller; en çok azaldığı grup ise gıda maddeleri oldu.
Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerinin yoğun taleplerinin fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasına karşın, söz konusu talep geçen yıl enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarının düşmesinin ana nedenini oluşturdu.
Avrupa borç krizi, dünyanın önde gelen gelişmiş ekonomilerindeki yavaşlama ile Çin'in üretiminde ve girdi talep artış hızındaki azalma, fiyatlarda yaşanan gerilemeyi doğrudan etkiledi.
Fiyatlarda artış trendinin uzun vadede devam etmesi beklense de kısa ve orta vadede emtia fiyat hareketlerindeki değişimlerin, küresel ekonomik görünümden ve özellikle Avro Bölgesi'ndeki gelişmelerden etkileneceği tahmin ediliyor.
AA