Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Standardbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Türkiye'nin kredi notunun geç kalınmasına rağmen iki büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarılmasının son derece olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, " Standard&Poor's er ya da geç Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmak zorunda kalacak" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's'in yedi ay içerisinde Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinin ardından piyasalarda beklenti S&P'nin de Türkiye'nin notunu yakın zamanda yükselteceği yönünde beklentileri artırıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, kredi notu artışının arından Türkiye'nin sermaye akışları açısından uzun vadede cazibesini artırmaya devam edeceğini belirtti.

Ash, kısa vadede sermaye girişlerinin nispeten kısıtlı olacağını düşündüğünü dile getirerek, "Not artırımı beklentisi ile birçok insan bu anlamda yatırımını yaptı. Fakat uzun vadede, Moody's'in not artırımı Türkiye'nin daha fazla sermaye çekmesine yardımcı olacak" dedi.

Türkiye'ye yaklaşık olarak son 12 aylık dönemde 40 milyar doların üzerinde bir sermaye akışı olduğunun belirten Ash, "Burada önemli olan, bu sermaye akışının not artışından fazla küresel parasal genişleme trendinin devam ediyor olması ve artan likidite. Bu yılın son çeyreğine doğru parasal genişlemenin sonlanması halinde, bu para Türkiye'yi terk edebilir ve bu süreçte para birimi de değerini kaybedebilir'' uyarısında bulundu.

-S&P, İstanbul'a geliyor-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 4 Haziran'da İstanbul'da uluslararası katılımlı, "Odak noktasında Türk kurumsalları" başlıklı seminer düzenleyeceğini duyurmuştu.

S&P Türkiye Ülke Direktörü Zeynep Holmes ve EMEA Bölgesi Bölgesel Uygulamalar Direktörü Elaise Ganguin ile S&P Kurumsal Derecelendirme Direktörü Stuart Clements'in katılması beklenen seminerin en önemli konuğu ise Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı S&P EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six olacak. Six, seminerde "Türkiye ekonomisi-Bölgesel bir merkez olma yolunda mı?" başlıklı oturumda konuşacak.

-S&P EMEA Bölgesi Başekonomisti Six, ne demişti?-

S&P EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six, Moody's'in Türkiye'nin not artırımı yaptığı 16 Mayıs'ta, Türk ekonomisine ilişkin oldukça olumlu mesajlar vermişti.

Six açıklamasında, "Türkiye'nin Avrupa dışındaki ana ihracat piyasalarında görünen kuvvetli büyüme, tüketici taleplerinin artacağı beklentisi ve yatırımdaki somut büyüme bu yıl ve önümüzdeki yıl Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hâsılasının yüzde 4 civarında büyümesini destekleyecektir. Yurt içi talebin artması ile Türkiye'nin cari açığının artarak bu yıl Gayrisafi Yurt içi Hâsılanın yüzde 7'si civarında olması muhtemeldir. Bu şartlar altında Merkez Bankası'nın hem büyümeyi hem de mali istikrarı sağlamak arasında zor bir denge tutturmaya mecbur olabileceğine inanıyoruz'' demişti.

-S&P'nin not artışı ile Türkiye kartlarını tamamlar-

Bu arada her ne kadar, Türkiye'nin iki büyük uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından "yatırım yapılabilir" notu alması şu an için özellikle iki yatırımım notu koşuluna sahip bazı yatırım fonlarının önünü açmak için yeterli olarak görülse de, S&P'den yakın zamanda gelebilecek bir yukarı yönlü bir not hareketi, üçüncü bir "yatırırım yapılabilir" notu, Türkiye'nin elindeki kartları tamamlamasını sağlayabilir.

AA