Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hizmet ve imalat sektörlerini içeren veri, Mayıs ayında ekonomistlerin tahmininden daha iyi çıktı. Bu durum, Euro Bölgesi'nin rekor uzunluktaki resesyon döneminde çıkmaya başladığına yönelik işaretlere katkıda bulundu.

Euro Bölgesi bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Londra merkezli Markit Economics'ten yapılan açıklamaya göre, Nisan ayındaki seviyesi olan 46.9'dan, Mayıs ayında 47.7 seviyesine yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 47.2 seviyesinde çıkması bekleniyordu. 50'nin altındaki seviye, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Euro Bölgesi imalat sanayi endeksi Mayıs ayında son üç ayın zirvesi olan 47.8'e çıkarken, Çin'de fabrika üretimi son yedi ayda beklenmedik bir şekilde daraldı ve Çin ekonomisinin ikinci çeyrektehız kaybetmekte olduğunu işaret etti.

Londra'da Berenberg Bank kıdemli Avrupa ekonomisti Christian Schulz, "Euro Bölgesinin üçüncü çeyrekte resesyondan çıkmasını bekliyoruz," dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın güvenlik ağını oluşturması ile birlikte, güvende artış olduğunu ve ülkelerin eurodan ayrılma riskinin azaldığını görüyoruz. Ayrıca ekemr sıkma tedbirleri de azalıyor" şeklinde yorumda bulundu.