Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya tahvilleri Avrupa'nın çevre ülke tahvillerindeki kayıplara öncülük ederken, Çin'de imalat verilerinin ve Euro Bölgesi'nde de hizmet ve fabrika üretimi verilerinin daralma göstermesi üzerine yüksek getirili varlıklara olan talep geriledi.

5 yıllık İspanyol tahvil faizleri 2016, 2018 ve 2026 vadeli tahvil 4.08 milyar euroluk tahvil ihalelerinin ardından ülkenin borçlanma maliyetinin yükselmesiyle beraber son bir ayın en sert yükselişini yaşadı. 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri ise bir haftanın zirvesine çıktı. Gösterge Alman tahvilleri Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerinin üst üste 16. ay daraldığını gösteren veriler üzerine yükseldi. Japonya'nın Topix endeksi ise 2011 tsunamisinden bu yana en sert düşüşü yaşadı.

Credit Agricole Corporate & Investment Bank kıdemli sabit gelir stratejisti Peter Chatwell, "Japonya hisselerinde meydana gelen büyük oranlı düşüşler üzerine risk iştahında biraz azalma yaşanıyor. Tabii ki arz konusu da var. Alman tahvilleri bugün çok daha yüksekten işlem görmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri 7 baz puan yükselerek Londra'da öğle saatlerinde yüzde 4.25 oldu. Gün içerisinde yüzde 4.27'yi gören faizler 17 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Ocak 2023 vadeli yüzde 5.4'lük tahvilin fiyatı 0.56 düşerek 108.965 oldu.

10 yıllık İtalyan tahvil faizleri ise 8 baz puanlık artışla beraber yüzde 3.99 oldu.