Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR’ın Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından aynı gün içerisinde önce Kanadalı reyting kurumu DBRS tarafından da yatırım yapılabilir olarak derecelendirildi.

Kanadalı derecelendirme kuruluşu DBRS, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BBB- olarak belirleyerek, yatırım yapılabilir seviyesine yükseltti.

Not artışlarını yorumlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu notun, piyasaların yakından izlediği DBRS'in Türkiye'ye verdiği ilk kredi notu olduğunu belirtti.

Kuruluşun aldığı kararda, Türkiye'nin güçlü ekonomisi, olumlu büyüme beklentileri, istikrarlı kamu maliyesi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen finansal sisteminin etkili olduğunu vurguladığını ifade eden Babacan, memnuniyetini şöyle ifade etti:

"Geçen hafta moody's, bugün jcr tarafından 'yatırım' derecesi verilen ülkemizin kredi notunun DBRS tarafından da 'yatırım' derecesi olarak belirlenmesi, uyguladığımız ekonomi politikalarının başarısının teyididir."

Türkiye'nin kredi notu Fıtch Ratings, Moody’s, JCR ve DBRS tarafınan yatırım yapılabilir olarak görülürken, diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poor’s Türkiye’nin notunu hâlen yatırım yapılabilir seviyenin 1 kademe altında tutuyor.

DBRS ile aynı gün not artıran JCR, artışa gerekçe olarak Türkiye’nin finansal sisteminde kaydadeğer bir kırılganlık olmamasını göstermişti.