Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

ABD Doları, dayanıklı tüketim malları sipariş verilerinin beklenenden fazla artması sonucunda Fed'in parasal genişlemeyi azaltabileceği söylentilerini güçlendirmesiyle, euro karşısında kayıplarını silerek haftalık düşüşünü azalttı.

Euro, sanayi verilerinin, Almanya iş dünyası güveninin Mayıs ayında beklenmedik oranda arttığını göstermesiyle bölgenin en büyük ekonomisinin geliştiği düşüncelerini güçlendirmesi sonrasında, erken saatlerde yükseldi. Yen, Bank of Japan Yöneticisi Haruhiko Kuroda tarafından merkez bankasının yeterli parasal genişleme açıkladığının duyurulması ile dolar karşısında 2011'den bu yana yaptığı en büyük haftalık kazancını genişletti. Güney Afrika para birimi rand, işçi grevlerinin büyümeyi sekteye uğratacağı endişesiyle geriledi.

RBS Securities Döviz stratejisti Brian Daingerfield, "ABD'deki iyi veriler, sermaye giderlerinin hâlâ oldukça esnek olduğunu gösteriyor. Daha güçlü ABD verileri, daha erken bir azaltmaya gidileceğinin göstergesi olur" yorumunu yaptı.

Dolar, erken saatlerde yüzde 0.5 düşmesinin ardından yüzde 2 kadar artmasıyla büyük bir değişikliğe uğramayarak New York saati ile 13:32'de euro başına 1.2925 dolar oldu ve bu haftaki gerileyişi yüzde 0.7 seviyesine geldi. Yen yüzde 1 artarak dolar başına 101.04 yen oldu. Yen bu hafta yüzde 2.2'lik artışla Ağustos 2011'den bu yana en büyük sıçrayışını gerçekleştirdi. Yen euro karşısında da yüzde 1 ralli yaparak 130.59 yen oldu.

Güney afrika para birimi rand, işçilerin Haziran'da maden sektöründe daha fazla grev planladığının belirtileriyle birlikte üç haftalık düşüşünü genişletti. Maden sektörü, Afrika'nın en güçlü ekonomisi olan Güney Afrika ekonomisinde ihracatın yüzde 50'sinden fazla bir bölümünü oluşturuyor. Rand yüzde 0.8 düşüşle dolar başına 9.6033 rand oldu ve bu haftaki düşüşü yüzde 2.1'e geldi.

(21:30'da güncellendi)