Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında beklenenden daha fazla yükselerek iş yatırımlarındaki artışın yılın ikinci yarısında imalat sektörünün tekrar sıçrama yaşayacağı sinyalini verdi.

En az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen mallara yönelik siparişler Mart ayında yüzde 5.9 düştükten sonra Nisan ayında yüzde 3.3 yükseliş kaydetti. Bloomberg tarafından görüşü alınan 78 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 1.5'lik artışa işaret etti.

Aktivitede ve otomobil sektöründe yaşanan hızlanma imalat üzerinde de olumlu bir etki bırakırken, bu çeyrekte yaşanan yavaşlamanın ardından ekonominin biraz daha kolay toparlanacağı sinyalini verdi. Aynı zamanda hükümet tarafından yapılan haracma kesintileri, tüketicilere uygulanan vergilerdeki yükseliş ve soğuyan ihracat talepte düşüşe yol açıyor.

New York'ta bulunan Bank of America Corp. ekonomisti Joshua Dennerlein, "Yakın vadede imalat yumuşak bir döneme giriyor ama yılın ikinci yarısından itibaren küresel büyümenin toparlanması, inşaatın makine satışlarını artırması ve otomobil sektörünün gelişmesiyle bu yumuşaklığın biraz daha yok olacağını tahmin ediyoruz. İmalattaki düşüşe yönelik bazı korkuların üstesinden gelebilir bu durum" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 5.9'luk düşüş ile yüzde 4.6'lık artış arasında değişiklik gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayı verisini de yüzde 6.9'dan yüzde 5.9'a revize etti.