Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, dayanıklı tüketim malları sipariş verilerinin Nisan ayında beklenenden daha fazla artmasının, Fed'in tahvil alım hızını yavaşlatması ihtimaline destek olacağının düşünülmesiyle gerileyerek, dördüncü haftalık düşüşe doğru ilerledi.

10 yıllık ABD tahvil faizleri dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke tarafından istikrarlı bir büyüme olacağına dair göstergeler olması durumunda merkez bankasının varlık alım hızını azaltabileceğinin açıklanmasıyla, Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı ve volatilite 6 ayın en zirvesine çıktı. Verilere göre Mayıs ayında Almanya iş dünyası güveni artış gösterdi ve güvenli olarak nitelenen hükümet tahvillerine olan talep azaldı. Standard & Poor's 500 Endeksi bu hafta zirve rekorunu kırdıktan sonra iki gün üst üste düşüş yaşadı.

Londra'da bulunan Credit Agricole Corporate & Investment Bank kıdemli sabit gelir stratejisti Peter Chatwell, "Fed açıkça gösterdi ki, para politikaları verilere dayanıyor. Bu nedenle verilere olan hassasiyet normalden de fazla olacak. Para piyasası yüksek seviyelere ulaştığında tahvil satışı olması bekleniyor ama Bernanke'nin yorumlarıyla böyle bir hareket kesinlikle daha fazla ihtimal kazandı" yorumunu yaptı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri iki baz puan, yani yüzde 0.02 puan, artarak New York saati ile 09:50'de yüzde 2.03 oldu. Faiz dün yüzde 2.07'ye yükselerek 14 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 6/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 1.88 dolar, yükselerek 97 25/32 oldu.

Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre; dayanıklı tüketim malları siparişleri, Mart ayındaki yüzde 5.9'luk düşüşün ardından geçen ay yüzde 3.3 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 1.5'lik artış olacağı yönündeydi.