Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın Londra'da, ABD ekonomisindeki güçlenmenin metale yönelik değer koruma talebini azalttığı spekülasyonu ile değer kaybetti. Gümüş düştü.

ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, ABD'de bugün açıklanacak olan ve iyileşme göstermesi beklenen tüketici güveni ve artış göstermesi beklenen konut satışları verileri öncesi yüzde 0.4 kadar yükseldikten sonra, bu kazançları geri vererek fazla değişiklik göstermedi. Dolar Endeksi 23 Mayıs'ta 2010'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altın destekli exchange traded fonlardaki (ETF) varlıklar beşinci ay üst üste düşüş göstermeye hazırlanıyor. Rusya ve Kazakistan'ın da aralarında bulunduğu merkez bankaları, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, Nisan ayında altın varlıklarını artırdı.

Morgan Stanley analistleri, bugünkü raporlarında, "ETF satışlarının ve dolardaki güçlenmenin süregelen etkisi, altın fiyatlarındaki olası bir toparlanmanın önündeki en büyük engel," dedi ve "Bu trendlerden herhangi birinin etkisinin azalması, kuyumcu satışları yoluyla fiziki talep ve merkez bankası alışları kilit destek sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 1.0 düşüşle, Londra saati ile 12:51'de, ons başına 1,380.15 dolara düştü. Fiyatlar dün yüzde 0.6 yükseldi ve son bir ayın en hızlı haftalık çıkışı olan yüzde 2'lik kazancını daha da genişletti. Metal bu ay yüzde 6.5 düştü. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,379.40 dolara indi.

New York'ta işlemler dün tatil nedeniyle yapılmadı ve dünkü işlemler takas nedeniyle bugünkü işlemlerle beraber kaydedilecek. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının iki katından fazla bir seviyedeydi.

Altın bu yıl, Fed'in, sarı metalin 12 yıl süren rallisini destekleyen parasal genişleme tedbirlerini daraltabileceği endişesi ile yüzde 18 düşerken, Dolar Endeksi yüzde 5 ralli yaptı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen hafta yaptığı konuşmada, faizleri çok erken artırmanın ya da varlık alımlarını erken sonlandırmanın toparlanmayı tehlikeye atabileceğini söyledi. Bernanke ayrıca, aynı konuşmada, işsizlik oranının düşmeye devam etmesi durumunda, önümüzdeki birkaç toplantıda, tahvil alımlarının daraltılabileceğini belirtti.

Guangzhou'da, Çin'in Borsaya kote üçüncü en büyük aracı kurumunun bir birimi olan GF Futures Co.'nun analistlerinden Feng Liang, "ABD ekonomisinin görünümünün olumlu kalması ile birlikte, parasal genişlemeden çıkış beklentileri artıyor ve bu da doları desteklerken, altın üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Büyük fiyat düşüşü sonrası gelen ilk fiziki talep dalgası, fiyatların 1,400 dolara yaklaşması ile birlikte gevşedi ve alışlar yavaşlama eğilimi gösteriyor," değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Altın Borsası'nın gösterge nakit kontratının işlem hacmi dün, 10,094 kilo ile son iki haftanın en düşük seviyesine indi. Hacim, altının 16 Nisan'da ons başına 1,321.95 dolar ile son iki yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından rekor seviyeye yükselmişti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre,  24 Mayıs'ta 2,158.4 tona düşerek Haziran 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Nakit gümüş Londra'da yüzde 1.5 düşerek ons başına 22.3463 dolara indi ve bu ayki düşüşünü yüzde 8.2'ye genişletti. Palladyum yüzde 0.9 gerileyerek ons başına 731.18 dolara indi ve Mayıs ayındaki kazancını yüzde 4.6'ya daralttı. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,451.60 dolarda kaldı ve bu ay yüzde 3.6 aşağıda. Altın bu yıl hızlı düşerken ve gümüş yüzde 26 kaybederken, platin yüzde 5.7 geriledi ve palladyum yüzde 3.9 yükseldi.

Platin destekli ETF'lerdeki varlıklar bu yıl yüzde 34 yükseldi ve 24 Mayıs'ta 62.5 ton ile rekor seviyeye çıktı. Palladyum destekli ETF'lerdeki varlıklar bu yıl yüzde 16 yükselerek 66.9 tona ulaştı. Bloombegr'in bu ayınm başında düzenlediği ankete katılan 15 analistin tahminlerinin medyanına göre, platinin bu yılı 1,690 dolardan tamamlaması ve palladyumun 800 dolara yükselmesi bekleniyor. Her iki metal otomobillerin otokatalitik parçalarında kullanılıyor.

(15:40'ta güncellendi)