Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi işsizlik oranı resesyonun gittikçe daha da derinleşmesiyle Nisan ayında rekor seviyeye yükselirken, ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için bölge liderleri ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin üzerindeki baskıyı da artırdı.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'da bulunan istatistik ofisinden açıklanan verilere göre Mart ayında yüzde 12.1 olan Euro Bölgesi işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 12.2 oldu. Bu oran Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanıyla eşdeğer oldu.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy bu hafta yaptığı bir açıklamada "Zamana karşı yarışıyoruz ve özellikle genç nüfus olmak üzere birçok ülkede bir işe sahip olamayan birçok insan bize bu mücadeleyi henüz kazanmadığımızı gösteriyor" dedi ve Haziran ayında Euro Bölgesi liderlerine büyümeyi hızlandırmak ve işsizliği düşürmek adına bir öneri sunacağını sözlerine ekledi.

Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk 3 ayında yüzde 0.2 daralırken, büyümeye dönmeden önce ikinci çeyrekte de daralma göstereceği tahmin ediliyor. AMB Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0.5 daralacağını tahmin ediyor.

17 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi'ndeki daralma AMB'yi harekete geçirirken, banka politika faiz oranı kesmekle beraber firmalara para aktarabilmek yeni önlemler almaya devam ediyor. AMB bu ay politika faiz oranını 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'e çekti.

Euro Bölgesi'nde işsiz insanların sayısı Nisan ayında 19.38 milyona yükselerek 95,000'lik artış gösterdi. Genç işsizlik oranı yüzde 24.4 oldu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da işsizlik oranı yüzde 5.4'te kaldı, İspanya'da ise işsizlik oranı yüzde 26.8 oldu.