Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, dolar karşısında son 3 yılın en büyük sıçramasını kaydetmesi üzerine Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun Tokyo hükümetinin Döviz piyasalarına müdahale etmeyeceğini söylemesinin ardından Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari de Aso'ya destek verdi.

Amari, piyasaların Japonya'nın reel ekonomisindeki ilerlemelere odaklanacağını ve bir noktada bunu fiyatlayacağını ve ona göre tepki vereceğini söyledi.

Japon yeni dün dolara karşı yüzde 2.2 primlenerek, ülkenin başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomiyi canlandırma kampanyasıyla görülen hisselerdeki düşüş ve tahvillerdeki volatilitenin arz ettiği sıkıntıları derinleştirdi.Dikkatler Japonya Merkez Bankası'nın 10-11 Haziran'daki toplantısına çevrilirken, bankanın başkanı Haruhiko Kuroda'nın hamlelerinin sınırlı olabilir.

Sumitomo Asset Management'ın kıdemli ekonomistlerinden Hiroaki Muto, Kasım-Mayıs döneminde Abenomi ve BOJ Başkanı Kuroda'nın desteğiyle hisselerin çok hızlı bir şekilde yükseldiğini, yenin de çok çabuk zayıfladığını ve ekonomik temellerdeki ilerlemelerin üzerine çıktığını söyledi.

Piyasaların aşırı hızlı hareketlerden düzeltme aşamasına geçtiğini söyleyen Muto, Japonya ekonomisindeki kazanımlardan ötüür bunun büyük ihtimalle geçici olacağını; ancak hükümetin yeni bir mali teşviği de gözden geçirebileceğini belirtti.