Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların ABD'den gelecek tarımdışı istihdam verisini beklemesi ve yenin 3 yılın en büyük sıçramasının Japon hisselerini aşağı çekmesiyle Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 yılın en sert haftalık düşüşüne işaret etti.

Japon Topix Endeksi yüzde 2.9 kaybederken, endekste yer alan 33 sektörün yalnızca 2'si değerlendi. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi şirketi Newcrest Minging Ltd., şirketin madenlerinin değerinin 6 milyar Avustralya dolarını zarar yazacağını söylemesi sonrasında yüzde 7.9 geriledi. Satışlarının yüzde 47'sini Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 4.5 değer kaybetti. Texhong Textile Group Ltd., kazançlarının yükselebileceğini söylemesinin ardından yüzde 8.7 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 130.36 puana geriledi ve endekste değer kazanan her hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. Japon hisseleri, ülkenin başbakanı Shinzo Abe'nin büyüme stratejisini açıkladığı konuşmasında yatırımcıları etkileme konusunda başarısız olmasından ötürü düştü.

Abe'nin büyüme stratejisinin fiyatlanarak, alım fırsatlarından kurtulduğunu belirten Nissay Asset Management Corp.'un hisse senedi stratejistlerinden Isao Kubo, Japon hisseleri ve yenin, bazı yatırımcıların alıma geçebileceği kadar çok düzeltme yaptığını, ancak alımların küresel piyasadaki volatilite ve ABD'den gelecek istihdam verilerinden ötürü görülmediğini ifade etti.