Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fortune Global Forum'da konuşan JP MOrgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, Fed, tahvil alım programını sonlandırıncaya kadar piyasaların korkutucu ve oynak olacağını öngördü.

Merkez bankaları faizleri idare etmeye başladığında işlerin tamamen farklılaşacağını söyleyen Dimon, her şey normale dönünceye kadar piyasanın korkutucu olacağını söyledi. Dimon, Fed'in 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 10 yıllık tahvil faizlerini belirlemediğinin altını çizen Dimon, o dönemde faizlerin 1950'lere kadar normale dönemediğini hatırlattı.

Yine de ABD için işlerin, yavaş da olsa ilerleme kaydettiğini söyleyen Dİmon, "Avrupa'nın geleceği hâlen soru işareti olsa da, daha kötü olabilirdi" yorumunda bulundu.

Birçok uzman, Fed'in parasal genişleme programından çıkarken oluşacak volatiliteden korkuyor. Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı ve tahvil faizlerinin yükseleceği spekülasyonuyla bile son günlerde hisseler düştü ve tahvil faizleri de sıçradı.

Ancak Goldman Sachs ekonomistleri, piyasanın gelişmelere aşırı tepki veriyor olabileceğini düşünüyor.

Goldman'ın ekonomik araştırma takımının hazırladığı raporda, yatırımcıların özellikle tahvil piyasasının, ABD ve küresel hisse senedi piyasalarındaki pozitif trendi bozmasından endişe ettiğini not düşerek, tahvil faizlerinin, son sıçramalara rağmen yılın başlarındaki seviyelerinden çok ciddi bir şekilde yüksek olmadığını belirtti.

Goldman araştırmacıları ayrıca hedefin altındaki enflasyon ve büyüme tablosunun hâlen ılımlı olmasından ötürü Fed'in destekleyici parasal tutumundan yakın zamanda uzaklaşacağına yönelik sinyallerin çok az olduğunu söyledi.