Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, işsizlik oranı beklenmedik şekilde artarken tarım dışı istihdam verilerinin Mayıs ayında tahminlerden daha fazla artması sonrasında gerileyerek Fed'in parasal genişleme stratejisi içeriği olarak gerçekleştirdiği tahvil alımlarını koruyacağı söylentilerini artırdı.

10 yıl vadeli ABD tahvilleri gerilemesine rağmen Nisan ayından bu yana ilk defa haftalık artışa doğru ilerliyor. Tahvillerin volatilite göstergesi dün yaklaşık bir yılın en yükseğine tırmanmıştı.

Boston'da bulunan Pioneer Investments'ın başkan yardımcısı Richard Schlanger, "Fed'in tahvil alım programına bağlı kalacağı kesin görünüyor. Veriler plan değiştirtecek boyutta değil" yorumunu yaptı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi üç baz puan, yani 0.03 yüzde puan, yükselerek New York saati ile 08:11'de yüzde 2.11 oldu. Faiz dört baz puan kadar düşmüştü. Bu hafta içerisinde faiz bir baz puan geriledi. 30 yıl vadeli tahvil faizleri ise üç baz puan yükselerek yüzde 3.28 oldu.

İstihdam oranı, ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Nisan ayında ilk tahminden daha düşük seiyeye revize edilmiş olan 149,000 artışın ardından Mayıs ayında 175,000 yükseldi. Bloomberg anketine göre tahmin medyanı 163,000'lik bir artış olacağı şeklindeydi. İşsizlik oranı 7.5'ten 7.6'ya yükseldi.

Bank of America Merrill Lynch MOVE endeksince ölçülen ABD tahvillerinin volatilitesi dün, 18 Haziran 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 84.75 olmuştu. Son 12 ayın ortalaması ise 62.5 olarak ölçüldü.