Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar endeksi Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle Filipin ve Tayland hisselerinin 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesiyle, 9 ayın en düşüğüne inerken, gelişen piyasa paraları da satışa geçti.

Philipine Long Distance Telephone Co. yüzde 4.6 kayıpla Filipin Borsası'na Eylül 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydettirdi. Tayland ve Endonezya'daki göstergeler en az yüzde 2.6 geriledi. Bank of China Ltd., Hong Kong'taki Çin şirketleri endeksini 10. gününde de aşağı taşıdı. Hang Seng China Enterprises Endeksi 1995'ten bu yana en uzun süreli kaybına işaret etti. Hint rupisi ve Filipin pezosu zayıfladı; Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 9 ayın en düşüğüne geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 962.53 puana gerileyerek 6 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeksin 50 günlük volatiltiesi 7 ayın en yükseğine tırmandı. Standard&Poor's 500 Endeksi dün ABD'nin AA+ kredi notunun görünümünü yükselterek, Fed'in tahvil alım programını azaltacağı tahminlerini destekledi. Yabancı yatırımcılar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin istihdam piyasasında ilerleme olması hâlinde merkez bankasının tahvil alımlarını azaltmayı düşünebileceğini söylediği 22 Mayıs'tan bu yana 1.3 milyar dolarlık Tayland, 1.2 milyar dolarlık Endonezya ve 70 milyon dolarlık Filipin hissesi sattı.

Bu piyasalarda volatilitenin yüksek olduğunu belirten Trinity Securities Ltd.'ın yatırım stratejistlerinden Visit Ongpippattanakul, Tayland, Filipin ve Endonezya'dan daha fazla yabancı fon çıkışı görüleceğini ve Fed'in varlık alımlarını azaltacağı endişesinin piyasaları baskıladığını söyledi.