Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan rupide yaşanan hızlı düşüşün, Asya'nın en büyük 3. ekonomisinde enflasyonu artırma tehdidini oluşturması üzerine faiz oranını değiştirmeme kararı aldı.

Hindistan merkez bankası Reserve Bank of India bugün yaptığı açıklamada Başkan Duvvuri Subbarao'nun repo oranını yüzde 7.25'te tuttuğunu belirtti. Bloomberg News anketine katılan 25 analistten 15'i bu kararı tahmin etti. Geriye kalan 10 ekonomist ise üst üste 25 baz puanlık bir indirim daha olacağını tahmin etti.

Rupinin dolar karşısında bu çeyrekte yaşadığı yaklaşık yüzde 6'lık düşüş Asya'daki en sert düşüş olarak dikkat çekerken, ithalat maliyetlerinde de artışa yol açabilir. Hindistan'ın para birimi daha rekor cari açıktan olumsuz etkilenirken, bugün açıklanan veriler Mayıs ayında altın ithalatında ticaret açığının 20 milyar doları aştığını gösterdi.

Singapur'da bulunan DBS Group Holdings Ltd. ekonomisti Radhika Rao, "Rupideki düşüş gevşeyen enflasyon beklentilerini yeniden sıkıntıya sokabilir ve cari açığın finansmanı konusunda endişe ortaya çıkarabilir. Açıkça görülüyor ki merkez bankası ekonomik istikrarı devam ettirebilmek için biraz tedirginlik duyuyor" ifadelerini kullandı.

Hindistan rupisi yüzde 0.1 düşerek Bombay saatiyle 13:19'da dolar başına 57.6012 seviyesine indi. Rupi 11 Haziran'da tüm zamanların en düşük seviyesi olan 58.985'e gerilemişti. Faizi yüzde 8.15 olan Haziran 2022 vadeli tahvil faizi ise 14 Haziran'da yüzde 7.47'ye kadar gerilemişti. S&P BSE Sensex endeksi ise yüzde 0.4 yükseldi.

Brezilya'dan Filipinler'e kadar geniş bir alanda hisseler ve Dövizler ABD'nin parasal genişlemeyi azaltabileceği endişesiyle kayıplar yaşadı.