Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dünkü para politikası toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Fed'in teşvikleri bu yıl azaltabileceği ve gelecek yıl da sonlandırabileceğinden bahsetmesinin gelişen piyasaları olumsuz etkileyeceği endişesi ile satıcılı açıldı. Sert satışlar ve olumsuz hava tüm gün etkisini sürdürdü.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü dünkü kapanışa göre 5.372,72 puanlık düşüşle 73.461,89 puana geriledi.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 6,82 oranında değer kaybıyla tamamlarken toplam işlem hacmi 4,3 milyar liraya ulaştı.

Dün akşam ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin bu yıl sonuna kadar azaltılabileceği ve 2014 yılında sonlanabileceğine yönelik açıklamasının ardından küresel piyasalarda görülen negatif seyir yurt içinde faizlerin ve doların yükselmesine, borsanın da sert bir şekilde düşüşe geçmesine neden oldu.

Analistler, endeksin 73.000 desteğine yaklaştığını, bu seviyelerden gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Endeksin 73.000 puanın altında 70.000 seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, yarın zayıf veri takvimi nedeniyle küresel piyasalarda dengelenmeler görülebileceğini kaydediyor.

BIST 100 Endeksi Mayıs ayındaki zirvesinden yüzde 21 düşerek ayı piyasasına girdi.

Piyasalarda Fed'den kaynaklanan olumsuz hava etkisini Döviz piyasasında hissettirdi. Gelişen ülke para birimleri ile birlikte, TL'de de güçlü kayıplar yaşandı. Bu hareket sonucu dolar-TL 1.93 seviyesine kadar çıktı. Bu hareket sonucu, sabah repo ihalesi açmayarak TL'de sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası, 75, 50, 25 milyon dolarlık iki tane, 125 milyon dolar ve 50 milyon dolarlık altı döviz satım ihalesi daha açarak piyasaya müdahale etti. Bu müdahale sonucu dolar-TL 1.9180 seviyesine kadar geriledi. Sepet kur ise 2.23 seviyesine çıktı. İhalelerin ardından dolar-TL kuru, yarın valörlü işlemlerde yeniden 1.93 seviyesinin üzerine çıktı.

Merkez Bankası'nın 75 milyon dolarlık döviz satım ihalesine 165 milyon dolar, 50 milyon dolarlık ihaleye 134 milyon dolar, 25 milyon dolarlık ihaleye 76 milyon dolar  ve daha sonra açılan diğer bir 25 milyon dolarlık ihaleye 80 milyon dolar, 125 milyon dolarlık ihaleye 314 milyon dolar ve son olarak açılan 50 milyon dolarlık ihaleye ise 148 milyon dolar alım teklifi geldi. Son ihalede ortalama kur 1.9243 oldu.

Öte yandan, piyasa yapıcılar Merkez Bankası'ndan gecelik yüzde 6 faizle 10.8 milyar TL kullandı.

Satışlar tahvil piyasasında da etkisini hissettirdi ve gösterge tahvilin faizi 80 baz puan artarak yüzde 7.61'e ulaştı.

Analistler, dün akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarında parasal genişlemenin yıl sonuna kadar yavaşlatılabileceğini dile getirmesinin küresel hisse senedi piyasalarında satış baskılarının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Uslu, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Fed sonrası yoğun satışlar geldi ve bu satışlar bankacılık hisselerinde yoğunlaştı. Bir miktar stop-loss satışları geldi ve bu da bir miktar panik olduğunu gösteriyor. Stop-loss satışlar düşüşü hızlandırdı. Piyasanın yarın ve önümüzdeki günlerde daha dengeli seyretmesini bekliyorum. Endeks 75,000'in altında kalırsa, 73,000'deki desteğe doğru bir hareket olabilir. Ancak bu seviyede talep gelebilir. Artık içerideki gelişmelerden ziyade yurtdışındaki gelişmelere bakacağız. Bu anlamda, 73,000 desteğinin iyi çalıştığını görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Bloomberg HT canlı yayınında, "Bernanke'nin tahvilde satışları yumuşatacak bir açıklama yapmasını bekliyordum. Ancak bu olmadı. Fed 3 parasal genişlemeye gitti. Bunların önceki ikisinin sonunda bu denli yoğun bir tepki gelmemişti. Bernanke'nin bitiş tarihini vermesi bu kez sert satış getirdi. Piyasa ABD ekonomisindeki güçlenmeye inanıyor. Bu da tahvillerde satış ve gelişen piyasalardan çıkış getiriyor" dedi.

DRW Trading'den Berna Kovuk, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Bernanke piyasaya sürpriz yaptı. Açıkça teşviklerin azaltılacağını ve bitirilebileceğini söyledi. Bu beklenenden etkend. Fed çok netti ve bu kadar açık olmasını piyasalar beklemiyordu" dedi.

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Hareket Fed'den sonra başladı ve Türkiye'ye özel değil. Bu nedenle Merkez Bankası'nın agresif hareket yapması anlamlı değil. Merkez piyasayı dengelemek için küçük çaplı döviz satış ihaleleri yapıyor. Şimdilik doğrudan döviz satışı ya da faiz koridorunun üst sınırını düşürmesini beklemiyorum. Rezerv Opsiyon Katsayısı'nı düşürerek piyasadaki dövizi çoğaltabilir" dedi.

Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Avşar Sungurlu, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed beklentileri ile birlikte realizasyon bizde de başlamıştı ve Gezi olayları ile birlikte sert oldu. Yurtdışı açıklamalar sonrası bizde de dalgalanma olması normal" dedi.

(18:00'de güncellendi)