Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ilk çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize etmesinin görünümle uyumlu olduğunu söyleyen Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD'nin önümüzdeki birkaç yılda moral bozucu seviyelerde büyüme kaydedeceğini söyledi.

Lacker önümüzdeki yıl için ABD'de yüzde 2.25 büyüme öngördü. Ticaret Bakanlığı dün ABD'nin ilk çeyrek büyüme oranını yüzde 2.4'ten yüzde 1.8'e indirdi.

"Ekonomi bize şu an kapasite dahilinde tüm yapılabileceğinin bundan ibaret olduğunu söylüyor" ifadelerini kullanan Lacker, moral bozucu seviyelerdeki büyümenin bir süre daha devam edeceği tahmininde bulundu.

Politika yapıcılar 3.47 trilyon dolarlık parasal genişlemeyle Fed'in 100 yıllık tarihindeki en büyük teşvik programını ne  zaman sonlandıracaklarını tartışıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke 19 Haziran'Da ekonomi, merkez bankasının beklentileriyle uyumlu oranlarsa büyürse aylık 85 milyar dolarlık t ahvil alımlarını azaltabileceklerini ve 2014'ün ortalarında da sonlandırabileceklerini söyledi.

Bernanke'nin açıklamaları hisse ve tahvillerde düşüşe neden oldu ve Standard&Poor's 500 Endeksi bu sürede yzüde 3 düşerken, 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.19'dan yüzde 2.66'lara kadar tırmandı.

Fed'in 3. tur tahvil alım programına Eylül 2012'de karşı çıkan Lacker, kendisine göre tahvil alımlarının şimdi azaltılabileceğini, ancak bu şartlar altında Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya yakın olmadığını söyledi.