Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır ve altı temel metali içeren Londra Metal Borsası Endeksi, Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu endişesi ile, Eylül 2011'den bu yana en kötü performansını göstermeye yönlendi.

ç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.3 düşerek ton başına 6,660.50 dolara kadar düştükten sonra, Şanghay saati ile 13:58'de, ton başına 6,728.50 dolara geldi. Bakır bu çeyrekte yüzde 11 düştü ve LME Endeksi yüzde 9.9 geriledi. Endeks 24 Haziran'da, 2,911 puan ile Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Goldman Sachs Group Inc. ve China International Capital Corp. gibi kuruluşların ekonomistleri bu hafta, Çin'in bu yıl için büyüme tahminlerini düşürdü. Çin Merkez Bankası, 25 Haziran'da yaptığı açıklamada, son 10 yılın en büyük çaplı kredi daralması işaretlerinin bankalararası piyasada faizleri geçen hafta rekor seviyelere yüksetlmesi ile birlikte, büyük bankalara piyasaya istikrar kazandırma anlamında daha fazla rol almaları çağrısında bulundu. Çin dünya bakır tüketiminin yüzde 40'ından fazlasına sahip.

Beijing'de Cofco Futures Co. analisti Liang Lijuan, "Piyasada en çok endişe yaratan faktör, Çin'in makro koşulları," dedi ve "Bakırın aşağı yönde daha da potansiyeli var" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek pound başna 3.0485 dolara inerken, Ekim vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.7 kaybederek ton başına 48,440 yuana (7,882 dolar) indi.

LME'de, kurşun ve çinko düşerken, Aluminyum değer kazandı.