Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'na (TAP) ortak olmasının teklif edildiğini bildirerek, "Nabucco West ile alakalı ortaklığımız devam ediyor. Oradaki projeyi değerlendirdikten sonra bu yapılan teklifi de tekrar değerlendirmiş olacağız" dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) yönetim kurulu başkan ve üyelerini Bakanlıkta kabul eden Yıldız, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Yıldız, bir soru üzerine, Şah Deniz Konsorsiyumu'nun Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya taşınmasında Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'nı (TAP) tercih ettiğini belirterek, "Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

BP'nin Bakü'de açıklama yaptığını bildiren Yıldız, Şah Deniz 2 Konsorsiyumu üyelerinin tercihlerini TAP'tan yana kullandığını duyurduklarını ifade etti.

Yıldız, 25 Nisan 2011 tarihinde olası bu tür projelere hazırlıklı olmak açısından, Avrupa'nın güneyinden akabilecek doğalgaza karşılık bir anlaşma yaptıklarına dikkati çekerek, "Türkiye'de herhangi bir projeyi tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin menfaatleri, çıkarları için Şah Deniz 2 Konsorsiyumu'nun asıl ana gövdesi olan ve bin 800 kilometrelik ana omurgasının, Türkiye'de TANAP'la inşa edilmesine karar verildiğini anımsatan Yıldız, bunun Türkiye'nin omuzlarındaki yükü önemli ölçüde hafiflettiğine vurgu yaptı.

- "Anlaşma yürürlükte"-

TANAP ile Türkiye'de yerli sanayiyle alakalı yatırımlar ile 1,8 milyon tonluk çelik boru üretiminin yapılmasına dönük kararlara işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra Avrupa'nın kuzeyine mi, yoksa güneyine mi gidecek? Karar burada kilitlenmişti. Tabii şu anda Avrupa'nın güneyine gitmesi tercih edildi. Bizim açımızdan ciddi bir fark yok. Ben temenni ederim ki Yunanistan'daki siyasi istikrarsızlıklar ve İtalya'nın ekonomik geleceği bu projeye herhangi bir zarar vermesin. Temennim budur. Bu tür uluslararası projeler, o boru hatlarının geçtiği ülkelerin siyasi istikrarıyla son derece orantılı ve paraleldir. Ama Türkiye'nin 6 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 2018 yılında karşılanmasına dönük yaptığımız anlaşma yürürlükte, devam ediyor."

Hem üretim hem de taşımanın eş zamanlı olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Şah Deniz 2 Konsorsiyumu bunun 2018 yılında üretilebileceğini ve bizim yapacağımız iletim hatlarının da yine benzer bir tarihte gerçekleştirileceğini söylemem lazım" diye konuştu.

- "Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamış olmuyor"-

Yıldız, TANAP'ta kamulaştırma çalışmalarına başladıklarını ve doğalgaz boru hattının güzergahıyla ilgili proje çalışmalarını sürdürdüklerini, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullandığı bir projeyi daha enerji portföyü projelerin eklemiş olmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin TAP'a ortak olmasının teklif edildiğini bildiren Yıldız, "Nabucco West ile alakalı ortaklığımızın devam ediyor. Oradaki projeyi değerlendirdikten sonra bu yapılan teklifi de tekrar değerlendirmiş olacağız" diye konuştu.

Nabucco'nun geleceğinin ne olacağının sorulması üzerine de Yıldız, Avrupa'nın 2030 yılına kadar doğalgaz ihtiyacının 700 milyar metreküp civarında olduğunu vurguladı.

Yıldız, şöyle devam etti:

"Güney Akım, Nabucco West, TAP ve diğer geliştirilecek projeler de dahil olmak üzere İsrail doğalgazı ve arkasından Akdeniz havzasında yeni bulunabilecek diğer doğalgazlar ve Irak doğalgazı da dahil bunların her birisi hala Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamış olmuyor. Bütün bu projelere ihtiyaç var. Kimi kısa kimi orta vadeli olacak bu projelerin. Türkiye'nin coğrafyasını ve enerjinin başlığını bir barış gerekçesi olarak kullanıp her zaman Avrupa'nın ve Türkiye'nin ihtiyacı için pozitif katkılar koymaya devam edeceğiz."

- "Türkiye'yi yakından ilgilendiren projeler"-

Batı Nabucco'yu, bu projeye dahil olan Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 6 ülkenin değerlendireceğini dile getiren Yıldız, "Bunların her birisini değerlendirdikten sonra TAP ile ilgili konuları değerlendireceğiz. TAP'ın en büyük ortaklarından Statoil aynı zamanda Şah Deniz 2'nin de büyük ortaklarındandır. Bu yüzden bazı aktörler bazı projelerde çift taraflı bulunabiliyorlar. Hem üretici hem de taşıyıcının bulunması gayet normal ve doğal. Aynen TANAP'ta SOCAR ile beraber BOTAŞ'ın TPAO ile başlattığı işletmenin, yeni gelen teklifle BP, Statoil ve Total ile devam edebileceği gibi. Bunların ortaklık ve sermaye yapılarını, TANAP, Nabucco West, TAP'ın hep beraber değerlendirmiş olacağız. Çünkü Türkiye'yi yakından ilgilendiren projeler bunlar."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek doğalgaz gerek elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz. Ekim ayına kadar elektrik fiyatlarında bir değişiklik olmayacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşın lehine olarak, gerek doğal gaz gerekse elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmediklerini ifade ederek, "Önümüzdeki ay içerisinde doğalgazda ve elektrikte bir fiyat değişikliği söz konusu olmayacak. Ekim ayına kadar da elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil" dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) yönetim kurulu başkan ve üyelerini Bakanlıkta kabul eden Yıldız, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Yıldız, son 1 ay içerisinde yurtiçi ve yurtdışı gerekçelerle Türkiye'deki döviz fiyatlarının yüzde 5,2 oranında arttığını ifade etti. Bu durumun enerji maliyetlerine ciddi oranlarda yansıdığına dikkati çeken Yıldız , "Vatandaşımızın lehine, gerek doğal gaz gerekse elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz" dedi.

Yıldız, doğalgazın aylık, elektriğin ise 3 ayda bir değerlendirilen fiyat mekanizmasına sahip olduğunu belirterek, "Önümüzdeki ay içerisinde doğalgazda ve elektrikte bir fiyat değişikliği söz konusu olmayacak. Ekim ayına kadar da elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil" diye konuştu.

Dolardaki parite artışının gevşeyerek, makul seviyelere inmesini temenni ettiğini kaydeden Yıldız, enerji kalemlerinin büyük oranda ithal kaynaklı olduğunu hatırlattı.

- "Futbolun geneli adına üzgünüm"-

Bakan Yıldız, UEFA'nın Fenerbahçe ve Beşiktaş'a yönelik kararlarının Kayserispor'un UEFA kupasına katılmasına yol açtığının hatırlatılması üzerine, UEFA kararları sonucunda futbolun geneli adına üzgün olduğunu söyledi. Hiçkimsenin bu sonuca sevinmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, " Fikstüre göre Kayserispor UEFA kupasına katılacak. Kayserispor hiçbir zaman başkasının başarısızlığı üzerinde bir başarı kurmadı, şimdi de temenni etmiyor ama zorunlu hal bunu gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Kayseri Erciyesspor'un da Süper Lig'e yükseldiğini belirterek, Kayseri'nin, İstanbul'un ardından Süper Lig'de iki takımı olan tek şehir olduğunu dile getirdi. Kayseri'nin büyümesi ile birlikte şehrin sportif faaliyetlerinin de büyüdüğüne işaret eden Yıldız, bu anlamda Kayseri'nin diğer illlere de örnek olması gerektiğini belirtti.

ORSİAD Başkanı Özcan Ülgener de kabulde yaptığı konuşmada, kendilerinin belirli zaman aralıklarında ziyaretlerde bulunurak bilgi alışverişi yaptıklarını ifade etti.

Ülgener, sanayici ve KOBİ'ler olarak isteklerinin hiçbir zaman bitmeyeceğini kaydederek, "Sanayicler imalat sektöründe enerji teşviği istiyor. Buna ihtiyacımız var, rekabet gücümüzü artırabilmek adına bu çok önemli" dedi.

Gezi Parkı olaylarının sanayici ve KOBİ'yi etkilediğini vurgulayan Ülgener, "Bundan sonra bu olaylardan ders çıkararak daha iyiye gideceğimize inanıyorum. Sanayici iyi, yeterki bize dokunulmasın. Biz, Türkiye'yi ülkenin 2023 vizyonunu taşımaya hazırız" diye konuştu.

AA