Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası, 2011'deki depremden bu yana ilk kez görülen toparlanmaya işaret ederek öngörülmedik parasal teşviklerini artırmaktan kaçındı ve ekonomik değerlendirmesini yukarı çekti.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yönetim kurulu Nisan'daki parasal tabanı yıllık bazda 60-70 trilyon yen genişletme planına bağlı kalmayı tercih etti. Bankanın kararı Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistin tamamı tarafından öngörüşmüşü. Merkez bankası ekonominin ılımlı toparlanma kaydetmeye başladığını söyledi.

Bloomberg'in bu haftaki anketinin analistlerin, Kuroda'nın Ekim'de daha fazla parasal genişleme uygulayacağı tahminlerinden vazgeçmeye başladığını göstermesinin ardından ekonomik kazançlar da BOJ Başkanı'nın mevcut para politikasını aynı şeklinde koruma ihtimalini artırıyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 10 gün sonrakii parlamentonun üst kanadındaki seçimleri kazanması, parasal ve mali teşviklerle desteklenen toparlanmanın sürdürülmesi için gereken deregülasyon önlemlerinin devreye sokulması konusunda başbakanın elini güçlendirebilir.

SMBC Nikko Securities Inc.'in tahvil stratejistlerinden Mari Iwashita, toparlanmanın görünür olmasıyla BOJ'un ekonomik görünüme ve fiyatlara duyduğu güveninin derinleştiğini söyledi.

Kararın ardından yen yüzde 1 değerlenerek 98.69'dan işlem gördü.