Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, tahviller ve metaller, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük ekonomisinin teşviklere ihtiyaç duymaya devam edeceğini kaydetmesinin ardından yükselirken, dolar değer kaybetti. Portekiz tahvilleri, siyasi alandaki sıkıntılardan dolayı değer kaybetti.

MSCI Tüm lkeler Dünya Endeksi yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 09:30'da, 368.06 puana çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve gelişen piyasa hisse senetleri yaklaşık 10 ayın en hızlı yükselişine yönlendi. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve altın yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak Nisan ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Bloomberg'in Dolar Endeksi yüzde 1 düştü. Avrupa'da şirket kredi riskleri bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Portekiz'de PSI 20 Endeksi yüzde 1.7 geri çekildi.

Bernanke, Fed'in yetkililerin aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltmadan önce istihdamda daha fazla iyileşme görmek istediklerini gösteren Haziran ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, teşviklerin sürdürülmesini destekledi. Japonya Merkez Bankası, bugün sona eren iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamada, parasal teşvik planını sürdüreceğini kaydetti. Portekiz Devlet Başkanı Anibal Cavaco Silva, erken seçimlerin istenen bir durum olmadığını söyledi.

Amsterdam'da F&C Group euro bazlı ülke tahvilleri müdürü Michiel de Bruin, "Piyasada gerçekten de bir ferahlama var," dedi ve "Bernanke'nin açıklamaları çok şahin tondan ziyade, daha dengeli bir hikayeydi" şeklinde görüş bildirdi.

(16:45'te güncellendi)