Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin Amerikan ekonomisinin parasal teşviğe ihtiyacının devam edeceğini söylemesi sonrasında gelişen piyasalar endeksi 10 ayın en büyük rallisini yaptı.

Türkiye, Güney Kore, Endonezya, Tayland ve Çin'deki gösterge endeksler yüzde 2'nin üzerinde sıçradı. China Minsheng Banking Corp., Çin'in büyümeyi artırmak için daha fazla adım atacağı söylentileri ile Shanghai'de yüzde 9.9 yükseldi. Türkiye Garanti Bankası AŞ İstanbul işlemlerinde iki haftanın en büyük rallisini yaptı. Mısır'ın 2020 vadeli dolar tahvili faizi beş haftanın en düşüğüne geriledi. Won ise dolar karşısında Aralık 2011'den bu yana en büyük kazancını kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.6 kazançla 939.04 puana çıkarak yükselişini üçüncü güne taşıdı. Endeks 14 Eylül'den bu yana en dik tırmanışına doğru ilerliyor. Fed'in Haziran'daki toplantısının tutanaklarının, yetkililerin 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarını sonlandırıp sonlandırmamayı tartıştığını göstermesinin ardından Bernanke teşviklerin devam ettirilmesine destek verdi.

Londra'da bulunan BNP Paribas SA gelişen piyasalar şef stratejisti Martial Godet, "Bugünkü beklentiler çok daha iyi, bunda likiditenin bir nebze daha devam edecek olması büyük etken. Piyasalar hâlâ likiditeye oldukça bağımlı bir görüntü çiziyor" yorumunu yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 22 Mayıs'ta Bernanke'nin ekonomik risklerin azalması hâlinde merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabileceğine işaret etmesinden bu yana yüzde 10 düşerken, aynı süreçte Türkiye, Filipinler ve Brezilya gösterge endeksleri en az yüzde 13 kayıp yaşadı.

(17:40'ta güncellendi)