Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başçı 23 Temmuz'da faiz koridorunu ölçülü bir şekilde genişletme adımı atabileceklerini dile getirdi.

İhracatçıya sağlanan kredilerle net rezerv biriktirme hızının artırılacağını da belirten Başçı, "Eximbank kanalıyla ihracatçıya verilen krediler iki katına çıkarılacak" ifadelerini kullandı.

Başçı'nın açıklamalarının ardnıdan Dolar/TL kotasyonları 1.93'e kadar geriledi. Öte yandan Başçı'nın açıklamalarıyla 10 yıllık tahvil faizi 29 baz puana varan düşüşler görerek yüzde 9'a kadar dokundu.

Öte yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat kredilerinin artırılma haberinin çok olumlu olduğunu belirterek "Kredilerin artırılması ihracatımıza olumlu yansıyacak" dedi.

Büyükekşi ayrıca sepet kurun 2,20 olmasının yeterli olacağını belirtti..  

Garanti Bankası Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Yaprak Kastal ise açıklamaların ardından yaptığı yorumda TCMB'nin "ölçülü"den tam olarak ne kastettiğinin merak edildiğini belirtti.

Faizlerde yaklaşık olarak 100 baz puanlık bir artış olacağını tahmin ettiklerini belirten Kastal, bunun yine de piyasa beklentilerine uyup uymayacağının tam kesin olmadığını dile getirdi.

"Piyasanın nasıl bir ilk tepki vereceğini henüz bilmiyoruz" diyen Kastal, faiz artışının piyasa beklentilerinin altında kalması durumunda gözlerin yeniden Merkez Bankası'na çevrileceğini belirtti.