Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun teknoloji hisselerindeki düşüşe öncülük etmesiyle Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 aydır ilk kez haftalık düşüş kaydetmeye yöneldi.

Dünyanın en büyük çip imalatı ekipmanı üreticisi Advantest, Nomura Holdings Inc.'in hisse notunu indirmesinin ardından yüzde 6.9 değer kaybetti. Dünyanın en büyük kontratlı çip üreticisi TMSC, beklentinin altında satış tahmininde bulunması sonrasında yüzde 6.9 düştü. Dünyanın en büyük sanayi patlayıcıları üreticisi Orica Ltd., kâr tahminini indirmesi sonrasında yüzde 14 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 134.94 puana gerileyerek yüzde 0.4'e varan kazançlarını sildi. Değer kazanan her hisseye karşılık 2 hissenin değer kaybettiği endeks, 4 haftadır ilk kez ekside kapamaya hazırlanıyor. Asya Pasifik Endeksi 20 Mayıs'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, Fed'in Amerikan ekonomisinin iyileşmesiyle tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı endişesiyle yüzde 6.1 düştü.

ABD'deki toparlanmanın hâlen durağan olduğunu ve yatırımcıların da teşvikler olgunlaşmadan azaltılmaya başlanırsa büyümenin sürdürülememesinden endişe duyduğunu belirten Schroders Plc'nin Singapur'daki fon yöneticilerinden Lee King Fuei, "Asya borsalarında bu safhada çok fazla düşüş beklemiyor. Yüzde 8-10 düzeltme, uzun vadeli yatırımcılara iyi bir giriş seviyesi sağlayacaktır" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün Eylül'de tahvil alımlarının azaltılmaya başlaması konusunda bir karara varmak için henüz çok erken olduğunun altını çizen Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi önünde yaptığı konuşmasında, son 2 ayda artan faizlerin sonucu olan finansal şartlardaki sıkılaştırmanın istenmediğini söyledi.