Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de yavaşlayan büyümenin, Asya'daki ihracat görünümünü karartmasıyla Asya paraları bu haftayı Endonezya rupisi öncülüğünde düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

Bloomberg-JP Morgan Asta Dolar Endeksi, Endonezya, Tayvan, Tayland ve Güney Kore'nin 1 numaralı ihracat durağı Çin'in 15 Temmuz'da ikinci çeyrekte ekonomisinin yavaşladığını açıklamasının ardından yzüde 0.1 düştü. IMF, Çin'in bu yıl yüzde 7.75 büyüme tahmininin altında kalma riskinin arttığını söyledi.

Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in gelişen piyasalar ekonomistlerinden Tohru Nishihama, Asya ülkelerinin Çin'e bağımlılığının arttığını ve Çin'in büyümesine ilişkin belirsizliğin, bölgenin ihracat görünümüne ilişkin endişelere neden olduğunu söyledi.

Rupi, bu hafta dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek 10,110'a geriledi. Malezya ringgiti yüzde 0.7 zayıflayrak 3.199'a, yuan da yüzde 0.3 düşüşle 6.1392'ye indir. Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi Asya Dolar Endeksi 8 Mayıs'ta bu yılın zirvesini kaydetmesinden bu yana yüzde 2.7 düşerek 115.78 puana düştü.

Asya'nın en büyük ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7.5 büyüyerek, ilk çeyrekteki yüzde 7.7 ve 2012'nin son çeyreğindeki yüzde 7.9'un gerisinde kaldı.