Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Asya'da artmakta olan fiziki talebin, milyarder yatırımcı John Paulson öncülüğünde altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çıkışları dengelemesi ile birlikte, rallisinin Aralık ayının sonuna kadar genişletebilir ve 2000 yılından buyana ilk yıllık kaybını daraltabilir.

Hindistan'ın Jaipur kentinde 16-17 Ağustos'ta düzenlenen Hindistan Altın Kongre'sinde yapılan ankete katılan 11 trader, kuyumcu ve analistin tahminlerinin medyanına göre, altın fiyatları yıl sonuna kadar 1,450 dolara ulaşabilir. Bugün 1,374.39 dolar'da seyreden metal, bu yıl yüzde 18 düştü.

Altın, Hindistan'dan Çin ve Türkiye'ye, mücevher, külçe ve sikke altın talebindeki güçlü yükseliş ile birlikte, Haziran ayında gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesinden güçlü bir çıkış yaşadı. Altının geçen çeyrekte yüzde 23 düşerek en az 1920'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından başlayan bu ralli, altın destekli ETF'lerden çıkışların durmasına yardımcı olabilir. Dünya Altın Konseyi'ne göre, Hindistan'da tüketici talebi ikinci çeyrekte yüzde 71 artarken, Çin talebi yüzde 87 sıçradı.

Dubai merkezli altın traderı ve rafinerisi Kaloti Jewellery Group'un finansal kuruluşlar bölümü idari direktörü Jeffrey Rhodes, "Piyasanın oldukça iyi hareket etmesi ve 1,350 doların üzerine çıkması çok olumlu," dedi ve "Bu durum, özellikle Çin ve Hindistan'da olmak üzere, güçlü fiziki talebin de desteği ile, oldukça güçlü bir yılsonunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Büyük Miktarlı Çıkışlar

Altın, 28 Haziran'da ons başına 1,180.50 dolar ile yaklaşık üç yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, sıçrama yaptı ve bugün ons başına 1,384.55 dolara ulaştı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi Ocak ayının başından bu yana yüzde 0.6 yükselirken, küresel hisse senedi göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 9.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. ABD Hazine tahvilleri, Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi'nin gösterdiği üzere, yüzde 3.6 düştü.

JPMorgan Chase & Co. analistleri, 16 Ağustos'taki raporunda, "Altın piyasasında, yılın ilk yarısında ETF'lerden ve vadeli kontratlardan büyük miktarlı çıkışların ardından, talebin istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretler var," dedi ve "Spot altın, çok ender bir hareket yaparak forward fiyatların üzerine çıktı ve bu durum muhtemelen, spot altın fiyatlarını yukarı çıkaran fiziki piyasadaki güçlü talebi yansıtıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiziki talep, Comex piyasasında, 2 Ağustos'tan bu yana ilk kez, Ağustos vadeli kontratların fiyatını Aralık kontratlarının üzerine çıkardı. Bu tarihten önce tam tersi yönde işlem vardı. Backwardation olarak adlandırılan, yakın vadeli kontratın daha uzun vadelilerin üzerinde seyretmesi, kısa vadeli arzın sıkışmakta olduğu endişelerini işaret edebilir.

Fed Spekülasyonu

Annapolis, Maryland'da Adrian Day Asset Management'ın başkanı Adrian Day, geçen hafta yaptığı değerlendirmede, fiyatların yıl sonunda 1,600 dolara yükselebileceğini, zira yatırımcıların Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltabileceği spekülasyonuna "aşırı tepki" verdiklerini ve hükümetlerin ekonomik büyümeyi destekleme çabalarına devam edeceğini kaydetti.

Yatırımcılar, merkez bankalarının daha önce görülmemiş miktarda para basmalarına karşın enflasyonda yükseliş olmaması ile birlikte, bu yıl ETF'lerden, 404.4 tonu ikinci çeyrekte olmak üzere, 681.4 tonluk satış yaptılar. ABD'de Securities and Exchange Commission'ın (SEC) dosyasına göre, Paulson & Co., dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki payını, ilk çeyrek sonundaki seviyesi olan 21.8 milyon adetten, 30 Haziran ile biten üç aylık dönemde, 10.2 milyon adete düşürdü.

CPM Group'un idari ortağı Jeffrey Christian, "Fiyatların keskin bir düşüş gösterdiği ve ardından bir aşağı bir yukarı hareket ettiği Nisan ayından bu yana, yatırımcılarn birçoğu piyasadan geri çekildi ve düşük fiyatların nasıl seyredebileceğini görmek için bekliyor," dedi ve "Eylül ve Ekim ayına ulaşıldığında, düşük fiyatların nasıl seyredebileceğini görmek için bekleyen yatırımcılar, merkez bankaları ve üreticiler, piyasaya girecek ve alım yapacak" değerlendirmesinde bulundu.

Christian, 16 Ağustos'ta verdiği mülakatta, fiyatların bu senenin sonuna kadar 1,420 dolara doğru bir ralli yapabileceği ve önümüzdeki iki yılda 1,300-1,500 dolar bandına kalabileceği tahmininde bulundu.

Para Basma

Fiyatlar, Fed'in, ekonomideki toparlanma ile birlikte, teşvikleri azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, son on ayın sekizinde düştü. Bloomberg'in bu ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını Eylül ayında düşüreceği ve bu indirime muhtemelen 10 milyar dolar ile başlanacağı tahmininde bulundu. Goldman Sachs Group Inc.'nin hesaplamalarına göre, metal gelecek yılın sonunda 1,050 dolara düşecek.

Quantum Asset Management Co. fon yöenticilerinden Chirag Mehta, "Küresel çapta basılan bu kadar çok paranın uzun vadede etkisi, altın için olumlu," dedi ve "Fed teşvikleri düşürebilir, ancak para basmaya devam edecek. Bu parasal enflasyonun sonucu, ilerde fiyat enflasyonu olarak ortaya çıkacak. Bu nedenle, altın bu durumdan faydalanmalı" değerlendirmesinde bulundu.