Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tarihinin en maliyetli finansal krizlerinden birinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, dünyanın en büyük ekonomisindeki 18 banka, risk yönetimi ve sermaye planlaması bakımından önem taşıyan 5 alanın en azından birinde hedefleri tutturamıyor.

Amerikan merkez bankası danışmanları dün Wawshington'da son stres testlerindeki zayıflık ve başarıları ortaya koyan 41 sayfalık rapor yayınladı. Fed, birçok banka şirketinin sermaye planlama tekniklerini ve sermaye seviyelerini geliştirmiş olmasına rağmen, hâlen birçok tarafta ilerleme kaydedilme alanı olduğunu söyledi. Merkez bankası bankaların ismini vermedi.

Fed personelinin bunun gibi 4 testin ardından yağtığı çalışması, en büyük bankaların bazılarının hâlen ekonomik felaketler için gereken model, test, rapor ve plan politikaları ve kapsamlı sistemlere sahip olmadığını gösteriyor. Güçlü ve zayıf yanları vurgularken merkez bankası, tüm banka holding şirketlerinin 5 alanın en azından birinde zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, her bankanın iş ve risklerine uygun daha iyi analiz çağrısında bulundu.

Regülatörlerin, eşiği yüksek tutacaklarına işaret ettiğinin altını çizen Guggenheim Securities LLC'nin analistlerinden Marty Mosby, bunun bankaların risk yönetimi üzerindeki dikkatlerini koruduğunu belirtti.

Fed banka varlıklarında şeffaflığı öne çıkarmak ve zor durumdaki bir ekonomide ne kadar para kaybedeceklerini görmek için en büyük bankalar üzerinde uyguladığı ilk stres testini 2009'da yaptı. Portföylerin opaklığı, sermayenin azlığı ve iş kayıplarının resesyon etkisiyle tırmanmasından ötürü bankalara duyulan güven düşüktü.