Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Metal fiyatlarının 5 gündür ilk kez değer kaybetmesi ve QBE Insurance Group Ltd.'ın kârındaki gerilemenin etkilemesiyle Asya Borsaları 6 haftanın en düşük seviyesinden kapanmaya hazırlanıyor.

Avustralya'nın en büyük sigorta şirketi QBE, ilk yarıdaki net gelirinin yüzde 37 azalması üzerine yüzde 5.3 düştü. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., analistlerin düşüş beklediği kâr rakamlarının öncesinde yüzde 1.5 değer kaybetti. Kansai Electric Power Co., Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.'nun şirketin hisselerini tavsiye etmesinin ardından yüzde 1.7 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 kazançla 132.82 puana yükselirken, endekste yer alan 10 sektör grubunun tamamı düştü. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti ve 9 Temmuz'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvlleri dün 2 yılın zirvesine tırmandı.

Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın küresel piyasa araştırmaları müdürü Richard Yetsenga, çok rahatsız bir dönem olduğunu  belirterek, "Yeniden geri dönmeden önce bu devam edecek. Verilerin muhtemelen iyi olmasına rağmen Asya genel olarak, ABD tahvil faizlerinin yükseldiği yeni dünya düzenine ayak uyduruncaya kadar bir süreliğine harika bir yer gibi değil" dedi.

Japon Topix Endeksi yüzde 0.9 kaybederken endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 28 altında kaldı. Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 3 ayın en uzun süreli düşüşüne işaret etti. Yeni Zelanda'nın NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.5 düşerken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Tayland'daki Taiex Endeksi yüzde 0.7 kaybetti.