Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır ve nikel, Fed'in bu yıl tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceği endişelerinin ham maddelere yönelik talep görünümünü olumsuz etkilemesi sonucu düşüşlerini ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), erken saatlerdeki yüzde 0.4'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 13:55'te, ton başına 7,285.50 dolara indi. Fiyatlar dün, 16 Ağustos'ta son 10 haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.3 düştü. Nikel yüzde 0.8 değer kaybederek ton başına 14,686 dolara geriledi.

Yarın Temmuz ayındaki toplantısının tutanaklarını açıklayacak olan Fed, Bloomberg tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65'ie göre, Eylül ayında varlık alımlarını azaltmaya başlayacak. Fed, tahvil alımlarına giderek, dünyanın ikinci en büyük bakır tüketicisi ABD'de ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlıyor.

Tokyo'da, emtia aracısı Fujitomi Co.'nun analisti Kazuhiko Saito, "Bakıra yönelik bekleyişler, Fed'in teşviklere ilişkin yaklaşımından kaynaklanan endişelerden dolayı baskı altında," dedi ve "Yatırımcılar Çin'de bu hafta açıklanacak olan imalat sanayi verisi öncesi beklemede" değerlendirmesinde bulundu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics, 22 Ağustos'ta, Çin'in Ağustos ayı öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi verisini açıklayacak. Temmuz ayında 47.7 seviyesinde gerçekleşen bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin taminlerinin medyanına göre, Ağustos ayında 48.1'e çıkması bekleniyor.

Aralık vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.7 düşerek ton başına 52,380 yuana (8,557 dolar) inerken, Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 kaybederek pound başına 3.323 dolara geldi.

LME'de, aluminyum, kurşun, çinko ve kalay da düştü.