Advertisement
HABERLER ABONE OL

Emtia fiyatları ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye saldırı hazırlığı içerisinde olduğu beklentileri üzerine petrol ve değerli metallerdeki sert yükselişlerle beraber 6 aydan uzun bir sürenin zirvesine çıktı.

Standard & Poor's GSCI Spot Endeksi yüzde 1.9'a varan kazançlarla 675.44 puana kadar yükselerek 20 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi görürken, Singapur saatiyle 14:54'te 670.18 puan oldu. Batı Teksas ham petrolü (WTI) yüzde 3'e varan artışlarla varil başına 112.24 dolara kadar yükselirken, Brent petrol yüzde 2.6'lık ralli gerçekleştirerek 117.34 dolar oldu.

ABD, Fransa ve Britanya, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine yasal zemini hazırlayarak ülkeye askeri müdahaleye bir adım daha yaklaştı. Societe Generale tarafından yapılan açıklamaya göre Brent petrol Ortadoğu'daki çatışmaların yayılması halinde bugün olduğu 117 dolar seviyesinden 150 dolara çıkabilir.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Mark Pervan, "Jeopolitik risk faktörü petrolde çok fazla yükseldi ve altın piyasalarını destekledi. Yalnızca Suriye'de olan olaylar tek başına altın üzerinde çok etki bırakmasa da bölgeye yayılacağı potansiyeli en büyük endişeyi oluşturuyor" yorumunu yaptı.

Altın vadelileri yüzde 1 civarında yükselerke gün içerisinde 1,434 doları gördü. Aralık vadeli gümüşün onsu ise 25.16 dolar oldu.