Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, son 5 yılın ekonomi politikasının büyük başarısızlığını yansıttığını savunarak, ekonomi politikalarının başarısız olmaya devam ettiğini belirtti.
New York Times'taki köşesinde Lehman Brothers'ın çöküşünün üzerinden 5 yıl geçtiğini, 2. bir Büyük Depresyon'un önlendiğini hatırlatan Krugman, "Ancak, Lehman'ın ardından Amerikan ekonomisi her tarafsız standarda göre "dudak uçuklatan, korkunç bir başarısızlık oldu" dedi.
Cesareti kırılmış milyonlarca Amerikalının büyük ihtimalle istihdam piyasasından tamamen çıktığını söyleyen Krugman, milyonlarca genç Amerikalı'nın kariyer hedeflerinin zarar gördüğünü, kamu yatırımlarındaki kesintilerin de altyapı ve eğitim sisteminde uzun vadeli hasara neden olduğunu savundu.
Krugman, üretim açığının 2 trilyon doların üzerinde olduğunun altını çizerek, "Bu trilyonlarca doların, geri gelmeyecek şekilde çöpe atılması" yorumunda bulundu.
Amerikan hükümeti mali kemer sıkmayı ve vergi artışlarını, özel sektör toparlanıncaya kadar ertelemiş olsaydı, teşviklerin etkisinin 3 katı fazla olacağını savunan Krugman, hükümetin istihdam yaratımı harcamalarının, iş yaratabilecek kapasitede olduğunu, ancak ekonomistlerin sürekli enflasyon ve borç korkularını abarttığını belirtti.
Krugman, eğer hükümet harcamaları uygun seviyelerde olsaydı, bunun federal borçları 1 trilyon dolar yükseltmiş, ancak GSYH'yi birkaç puan destekleyerek, ülkeyi daha zengin ve güçlü hâle getirmiş olacağını savundu.