Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri Filipin finansal hisselerinin öncülüğünde üç ayın en yükseğine tırmandı. Hindistan rupisi ve Rusya rublesi para birimlerindeki yükselişi hızlandırdı.

Filipin gösterge endeksi, merkez bankasının emlak kredilerinin yönetilebilir olduğunu söylemesi ile bankaların ve emlak şirketlerinin ralli yapması sonrasında üç haftanın en yükseğine ulaştı. China Mobile Ltd., Apple'ın daha küçük rakiplerine yönelik yeni iPhone'u tanıtmasıyla Hong Kong işlemlerinde üç haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Pegatron Corp. satışlarının düştüğünü açıkladıktan sonra yüzde 6.9 geriledi. Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 1.2 tırmanırken, ruble de yüzde 0.6 güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 artarak Hong Kong saati ile 17:51'de 992.28 puan oldu ve yükselişini altıncı güne taşıdı. Gelişen ülke hisseleri bu hafta ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunması ihtimallerinin azalması ile ralli yaparken, Çin'de ekonominin toparlandığını gösteren veriler de bu yükselişe katkıda bulundu. ABD Başkanı Barack Obama dün, Suriye'ye yapılan çağrılara olumlu yanıt verilmesi ve kimyasal silahların imha edilebileceği durumunu beklemek adına Kongre'den askeri harekat düzenlenmesi için yapılacak olan oylamanın ertelemesini talep ettiğini açıkladı.

ABN Amro Private Banking şef Asya hisseleri araştırmacısı Daphne Roth, "Suriye'deki durumun daha iyiye gitmesi kesinlikle gelişen piyasalara yardımcı oluyor. Gerilim son dönemde en önemli olumsuz etken olmuştu" yorumunu yaptı.