Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande emeklilik sistemine yönelik değişikliklerin Avrupa Komisyonu'nda beklenen olumlu tepkiyi yaratmaması üzerine hükümetinin 2014 yılı için planlanan harcama kesintileri konusunda ciddi olduğunu göstermek için kolları sıvadı.

Avrupa Ekonomik İşler Komisyoneri Olli Rehn 13 Eylül'de Euro Bölgesi maliye bakanlarıyla gerçekleştirdiği bir toplantıda "Söz konusu Fransa olduğunda bardağın yarı dolu mu yoksa yarı boş mu olduğu bir soru işareti. Ekonomik reformlar konusunda Fransa doğru yolda gidiyor fakat hâlâ yapılması gereken çok fazla şey var" yorumunu yaptı.

Rehn'in bu yorumlarının Hollande'ın 28 Ağustos'ta açıkladığı emeklilik sistemi yeniliklerine soğuk bakışını ortaya koyduğu belirtiliyor. Hollande'a ülkesinin bütçe açığını düşürmesi için 2 ekstra yıl veren Avrupa Komisyonu, Sosyalist Cumhurbaşkanı'ndan aynı zamanda ülkesini yeniden ekonomik büyümeye yönlendirmesini bekliyor.

Eski Fransız maliye bakanlığı çalışanı ve Barclays Capital şef Avrupa ekonomisti Philippe Gudin, "Emeklilik reformu, yapılabilecek şeylere bakıldığında hayal kırıklığına uğratıcıydı. Neredeyse reform bile diyemezsiniz. Brüksel'den gelecek reaksiyon olayların yönünü belirleyecek" yorumunu yaptı.