Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar endeksi, ABD'den gelen taleplerin azalacağı endişesiyle değer kaybeden ihracatçıların öncülüğünde 2. gününde de düştü. Endonezya hisseleri kayıplara öncülük ederken, rupi 4 yılın en düşüğüne geriledi.

Satışlarının üçte ikisini Amerika'da kaydeden Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. 1 haftanın en düşüğüne geriledi. PT Bank Rakyat Indonesia ve PT Bank Mandiri, rupideki zayıflamanın ülkenin merkez bankasının faizleri artırmasına yol açacağı endişesiyle yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Endonezya rupisi, dolar karşısında yüzde 1 zayıflarken, Malezya ringgiti ve Güney Kore wonu yüzde 0.5'er düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 1,006.30 puana gerileyerek 1 haftanın en düşüğüne işaret etti. ABD'de dün açıklanan Tüketici Güveni endeksi 4 ayın en düşüğüne gerilerken, federal hükümetin kapatılması riski taşıyan bütçe görüşmelerine ilişkin endişeler, risk iştahını azalttı. Bloomberg Ulusal Anketi, Amerikalılar'ın ekonomik toparlanmaya duydukları inancı kaybettiklerini gösterdi.

ABD'deki borç tavanı tartışması ve ülkedeki diğer sorunların bugün piyasalarda görülen volatiliteyi artırdığını söyleyen PT Mandiri Manajemen Investasi'nin fon yöneticilerinden Aldo Perkasa, ancak yatırımcılar arasındaki temel konunun Fed'in tahvil alımlarını azaltımının zamanlaması olduğunu söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu çeyrekte Fed'in tahvil alımlarının azaltımından kaçınması ve Çin'de büyümede istikrar sağlanmaya başladığı sinyalleri üzerine yüzde 7 primlenerek, Mart 2012'den bu yana en büyük kazancına işaret etti.