Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Parasal teşviklerinin genişletilmesine geçtiğimiz yıl birçok kez karşı oy kullanmış olan Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Fed'in 3.72 trilyon dolarlık bilanço tablosu ve faizlere ilişkin geleceğe dönük rehberliğinin, politika hatası risklerini ve maliyetini artırdığını söyledi.

İsveç'in Stockholm kentinde Swedbank Ekonomik Görünüm Semineri'nde konuşan Lacker, "İleriye dönük  rehberlik ve geniş bilanço tablosunun, ileriye dönük politika hatası olasılığını ve bu hataların olası maliyetlerini artırdığından endişe ediyorum" dedi.

Fed uuzn vadeli faizleri aşağıda tutmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için bilanço tablosunu rekor düzeye genişletti. Politika yapıcılar geçtiğimiz hafta, ekonomide sürdürülebilir ilerlemeye yönelik daha fazla sinyal görmeyi istediklerini söyleyerek 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarını aynı seviyede tutma kararı aldı.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) aynı zamanda faizlerin işsizlik oranı yüzde 6.5'in üzerinde kaldığı ve enflasyon yüzde 2.5'i aşmadığı sürece yüzde 0-0.25 aralığında tutulmasını öngören ileriye dönük rehberlik planını teyit etti.

Lacker, 2012 Eylül'de 3. tur parasal genişleme programının açıklanması da dahil geçtiğimiz yılki 8 toplantının hepsinde FOMC kararlarına karşı oy kullandı.

FOMC'da 2015'e kadar oy kullanma hakkı olmayan Lacker, Fed'in tahvil alımlarından elde edilen ekonomik kazanımların "asgari" seviyede olduğunu savundu.