Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümetinin 17 yıldır ilk kez kısmi kapanmasının ekonomik etkilerinin sınırlı olacağı yönündeki spekülasyon üzerine Japonya hariç Asya Borsaları yükseldi; Japon hisseleri düştü.

Samsung Electronics Co., mobil biriminin 3. çeyrek kazançlarının yükseleceğini söylemesinin ardından yüzde 3 değer kazandı. Uranyum üreticisi Paladin Energy Ltd., maliyetlerinde kesinti yaptığını rapor etmesi üzerine yüzde 9.4 primlendi. Li Ka-shing'in kontrolündeki Hutchison Whampoa, Watsons'ı ayrı bir birim hâline getirerek 10 milyar dolar artırmaya çalışacağı haberinin ardından yüzde 3.1 yükseldi. Satışlarının yüzde 80'ini Japonya dışında kaydeden Nissan Motor Co., yenin değerlenmesiyle yüzde 1.4 düşüş kaydetti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kazançla 462.92 puana çıktı. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.3 düşüşle 138.47 puana indi. Yasakoyucuların federal bütçede anlaşamamasının ardından kısmi olarak kapandı. Kongre bu ay 16.7 trilyon dolarlık borç limitini arıtrma konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

İnsanların bunu kısa vadeli bir etki olarak gördüğünü, ancak asıl sorunun borç tavanı çevresinde olduğunu ve insanların da bunu beklediğini söyleyen IG Markets Ltd.'ın baş piyasa stratejisti Chris Weston, "ABD'nin mali pozisyonunu çıkarırsanız, hisselerdeki değerlenme hâlen çok güçlü" yorumunda bulundu.

Japon Topix Endeksi yüzde 1.5 düştü. Japonya Başbakanı Shinzo Abe dün 5 trilyon yenlik teşvik paketi açıkladı.