Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar endeksi, Güney Koreli ihracatçılarındaki rallinin, Çinli telefon şirketlerindeki düşüşü dengelemesi üzerine bu hafta yükseldi. Won, yetkililerin müdahale edeceği spekülasyonuyla zayıflaldı.

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Samsung Electronşics Co., beklentilerin üzerinde rekor kâr açıklamasının ardından 4 ayın zirvesine tırmandı. Kia Motors Corp., wonun, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybetmesiyle yüzde 2.2 yükseldi. Çin'in en büyük telefon operatörü China Mobile Ltd., Bank of America Corp.'un tavsiyesini indirmesinin ardından 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Universal Robina Corp., ana holdingin, şirketin hisselelrini satmasının ardından yüzde 5.9 değer kaybetti.

Değer kazanan 219 hisseye karşılık 270 hissenin değer kaybettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bugün Hong Kong saati ile 13:40'da büyük değişiklik kaydetmedi ve 1,005.67 puanda seyretti. Endeks bu hafta yüzde 0.6 yükseldi. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'deki Cumhuriyetçiler ile arasındaki mali restleşmenin Amerikan hükümetinin kapanmasına neden olmasından ötürü Asya'da önümüzdeki hafta yapacağı 2 ekonomi zirvesine katılma planını iptal etti.

ABD'deki siyasi çekişmenin finansal piyasaları etkilediğini söyleyen Tisco Asset Management Co.'nun kıdemli başkan yardımcısı Saharat Chudsuwan, yatırımcıların bu sorun çözülene kadar risk alırken ihtiyatlı olacağını belirtti.

Samsung yüzde 0.6 değerlendi. Şirketin operasyonel kârı Eylül'de sonlanan çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemindeki 8.06 trilyon wondan, 10.1 trilyon wona yükseldi. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi kârın 9.96 trilyon wona çıkacağı yönündeydi.